Koeien van de Gorsselse Heide

Koeien van de Gorsselse Heide

Vorige maand kon je ze al zien op de voorpagina van onze krant LokaalLochem. Eind oktober zijn de laatste zes koeien door boer Henk Stegeman van de Gorsselse Heide gehaald. Een goed moment om iets meer te vertellen over deze grazers, want Marke Gorsselse Heide krijgt geregeld vragen over de koeien, zoals over het ras en of ze bijgevoerd worden. 

Vanaf 2010 grazen koeien van Henk Stegeman uit Laren op de heide, tot wederzijdse tevredenheid. Stegeman benaderde de Marke met het verzoek of zijn koeien op de Gorsselse Heide mochten grazen. Hij had immers net een omslag gemaakt in zijn bedrijf van varkensboer naar koeien en wilde op een duurzame manier verder gaan. Op de Gorsselse Heide hadden al vaker schapen gegraasd, maar koeien was nieuw voor ze. Het concept van koeien die grazen op een heide is nog altijd vrij uniek. Inmiddels blijkt het een succesformule, want de Marke is erg blij met de samenwerking. “Koeien grazen heel anders van schapen.” Legt de woordvoerder van de Marke uit. Koeien nemen ook dor gras mee, wat schapen vaak laten liggen. Hierdoor komt de kale grond onder het dorre gras zichtbaar en kan er nieuwe heide planten groeien. Marke beheert de Gorsselse Heide vanuit de oude markegedachte. Ze werken dan ook graag samen met lokale organisaties en boeren. In de nattere, meer kwetsbare delen van het gebied wordt gemaaid. Het maaisel wordt afgevoerd en door lokale boeren gebruikt voor grondverbetering. Zo behouden ze een fijne samenwerking met de lokale boeren.

Marke gedachte

Inwoners van de voormalige gemeente Gorssel richtten in 2008  de stichting Marke Gorsselse Heide op om de Gorsselse Heide te behouden voor de lokale samenleving. Inwoners willen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor het in standhouden van dit natuurterrein. De stichting wordt daarin gesteund door lokale organisaties die over veel kennis beschikken van het gebied en die deskundig zijn op natuurbeheer en educatie. Dit alles met de missie: de Gorsselse Heide in standhouden door en voor de Gorsselse samenleving en de lokale betrokkenheid verder vergroten bij de natuur van de Gorsselse Heide.

 | Marke Gorsselse Heide

Rustig karakter

De koeien van Stegeman zijn van het ras Blonde d’Aquitaine. Blonde d’Aquitaines hebben een rustig karakter. Ze zijn weinig gevoelig voor ziekten, goed vruchtbaar en kunnen hierdoor een hoge leeftijd bereiken. De Blonde d’Aquitaine groeit snel op een karig rantsoen en is dus ook geschikt voor begrazing op natuurterreinen. Ze worden dan ook niet bijgevoerd als ze op de heide lopen, wel krijgen ze soms wat extra mineralen. De samenwerking past in de markegedachte. Ook vroeger werden Heides in dit gebied begraasd door koeien en schapen van boeren in de omgeving. 

Diervriendelijk

De koeien van de Gorsselse Heide komen van een boerderij waar de koeien op een diervriendelijke wijze worden gehouden. Dat wil zeggen dat de kalveren op een natuurlijke wijze worden geboren en daarna nog minimaal zes maanden bij hun moeder blijven lopen om te zogen. Alle dieren lopen in de stalperiode los in ruime strohokken. Het grootste gedeelte van het jaar lopen de koeien met hun kalfjes in de wei rondom de boerderij. Een gedeelte van de koeien loopt in het natuurgebied de Gorsselse Heide om daar te grazen. Dit zijn drachtige koeien. Het ras kalft gemakkelijk af. Dit jaar werden er drie kalveren zonder problemen geboren op de Gorsselse Heide. De koeien zorgen dat de Gorsselse Heide niet vergrast en de heide de ruimte geeft om zich te ontwikkelen.

Beter leven

Boer Stegeman is aangesloten bij Natuurvlees Nederland dat staat garant voor 2 sterren Beter Leven rundvlees van Nederlandse runderen die zijn ingezet voor het beheer van de natuurgebieden (nationale parken, bossen, polders, uiterwaarden en extensief gehouden graslanden). Het Beter Leven keurmerk is opgezet door de Dierenbescherming. Het keurmerk geeft met 1, 2 of 3 sterren aan hoe diervriendelijk dieren zijn gehouden voor de productie vlees, eieren en zuivel. Beter Leven 2 sterren staat op producten van nog meer aandacht aan dierenwelzijn besteden, maar nog niet zo ver gaan als biologische producten. De vleesproducten zijn exclusief verkrijgbaar bij de Sligro, maar ook in de winkel bij de boerderij van Henk Stegeman, Beuzelshoek 2, Laren. Op zijn website www.stegemanscharrelvlees.nl staan de openingstijden. U kunt altijd op afspraak een kijkje komen nemen op de boerderij!

Ruiters

Volgend jaar staan de koeien afhankelijk van de bloeiperiode, maar omstreeks medio juni weer op de Gorsselse heide. Vanaf nu en tot dan kunnen de ruiters weer gebruik maken van de voormalige brandgang op de heide. Wel graag stapvoets en alleen op de aangewezen ruiterpaden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.