Het sprookje van Lochem

Het sprookje van Lochem

Volgende week is het weer zover. Dan wordt het Openluchttheater van Lochem weer omgetoverd in een winters sprookje. Na drie jaar afwezigheid, kunnen bezoeker deze december alweer voor de 15e keer genieten van de magie van Winter Wonderland. Het meest kleurrijke, bijzondere, wonderlijke en omvangrijke spektakel van het jaar. Speciaal hiervoor gingen wij langs bij het Openluchttheater en spraken met voorzitter Henk Harmsen en Sander van Voorst van het bestuur.

Sprookjes, attracties, muziek, eten en drinken. Het is allemaal aanwezig en je komt oren en ogen tekort bij Winterwonderland. Maar hoe is dit idee ontstaan. Het idee van Winter Wonderland komt van voorzitter Henk af. Hij wilde graag een evenement, een festival wat ook voor kinderen was. Dat idee zag het hele bestuur wel zitten, maar dan was nog wel de vraag wanneer moet je zoiets organiseren. Het Openluchttheater is gedurende het jaar van mei tot en met oktober geopend en staat gebruikelijk vol geboekt met optreden. Als grapje werd toen gezegd; “Dan doen we het toch in december”. En dan bleek eigenlijk helemaal geen slecht idee. Men wilde alleen bewust geen Kerst evenement opzetten, maar wel de sfeer neerzetten. Iedereen die in het Openluchttheater is geweest merkt direct het sprookjesachtige sfeer op. Bedenk daar winter en sneeuw bij en zo is Winter Wonderland ontstaan. 

 | Openluchttheater Lochem

Elk jaar weer overtreft de grote groep vrijwilligers zichzelf met de bijzondere en originele decors. Hoewel veel gebaseerd zijn op bekende sprookjes, is dat zeker niet het enige wat er te zien is. Belangrijk is dat het aansluit bij de beleving van de kinderen. Maar ook de volwassen worden niet vergeten. Het laatste uurtje is voor hen, met een gezellig dweilorkest. “Je ziet dan veel ouders terugkomen zonder kinderen, om nog even onder het genot van een Glühwein het gezelschap van elkaar op te zoeken.

Veel werk

Het Openluchttheater heeft dan misschien van zichzelf al een sprookjesachtige sfeer, de vrijwilligers zijn al maanden bezig met het maken van de decors. Daarnaast vindt de organisatie het belangrijk dat er gewerkt wordt met ‘echte’ acteurs. “Het zijn allemaal vrijwilligers, maar het juist vaak deze mensen die de leukste interactie hebben met de kinderen.” Iedereen krijgt wel een rol aangeschreven en er is begeleiding en er wordt van te voren zeker ook geoefend, maar genieten dat is het belangrijkste. Het is ongelofelijk veel werk voor alle ruim 140 vrijwilligers die dit mogelijk maken, maar iedereen geniet er ook enorm van als ze de mensen zien genieten van het theater. 

“Je bent aan het werk om mensen te vermaken.”

Op zaterdag 10 december van 16:00 uur tot 21:00 uur kunnen mensen weer genieten van de 25 attracties die het theater rijk is. De entree bedraagt € 4,- en het parkeren is gratis. De welbekende trein Bello rijdt weer af en aan van de parkeerplaats naar het theater. Daar wordt je vermaakt door onder andere een heus Piratenschip dat wel een hele bijzondere aanvaring heeft gehad. Dansschool Pop-Up is er met de dansende Lelies en nog veel en veel meer. Ook aan de innerlijke mens is gedacht en ook dit sluit natuurlijk aan op de kinderen. Lekker een warme beker chocolademelk en als hapje poffertjes en pannenkoeken. 

Erfgoed

Het Openluchttheater bestaat volgend jaar alweer 85 jaar. Al deze tijd wordt dit onderhouden door vrijwilligers. Dit stukje cultureel erfgoed willen ze graag nog jaren doorzetten. En zoals je hebt kunnen lezen is dat veel werk. Maar ook leuk werk. Het bestuur is dan ook altijd op zoek naar mensen die graag willen helpen en iets speciaal willen brengen. Dit kan in de organisatie/bestuur of misschien ben je wel heel goed met licht en techniek. Je bent van harte welkom.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.