Dingen waarop je moet letten bij het kopen van een mountainbike‍

Dingen waarop je moet letten bij het kopen van een mountainbike‍

Als je aan mountainbiken denkt, denk je waarschijnlijk aan beelden van ruig terrein en knoestige paden. Het is voor veel mensen een leuke en actieve bezigheid die zorgt voor de nodige adrenaline. Als je niet over de juiste uitrusting en vaardigheden beschikt, kan het ook erg gevaarlijk zijn. Het is erg belangrijk dat het type mountainbike geschikt is voor het terrein waardoor je fietst. Om te voorkomen dat je in situaties terechtkomt waarin je jezelf of anderen kunt verwonden, helpt het om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een mountainbike. We hebben een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Het frame

Frames worden vaak gemaakt van een combinatie van materialen, zoals koolstofvezel, aluminium, staal en titanium. Aluminium is een van de meest gebruikte materialen voor mountainbike frames. Het type aluminiumlegering dat wordt gebruikt heeft invloed op het gewicht en de sterkte van het frame. Sommige soorten legeringen zijn stijver dan andere, dus houd hier rekening mee als je op zoek bent naar een nieuwe fiets. Staal is een ander veelgebruikt materiaal voor frames. Het wordt vaak gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en roestbestendigheid. Het weegt echter wel meer dan aluminium, dus houd daar rekening mee als je van plan bent serieus te gaan mountainbiken. Koolstofvezel is een populaire keuze vanwege zijn lichtgewicht eigenschappen. Het is ook zeer sterk, dus het wordt vaak gebruikt in high-end mountainbike frames. Als het gaat om frame materialen, is er geen "beste" materiaal. Je moet eerder rekening houden met je eigen behoeften en voorkeuren bij het kiezen van een framemateriaal. Als je op zoek bent naar een duurzame optie dan is een trek mountainbike misschien een goed idee. 

Fietsremmen

Als je van plan bent op ruw terrein te rijden, zul je een fiets met schijfremmen willen. Dit is ook het geval bij de giant mountainbike. Deze zijn over het algemeen efficiënter dan de standaard velgremmen op de meeste mountainbikes. Als je je fiets vooral op gladde paden wilt gebruiken, raden we je aan om een fiets met velgremmen nemen. Veel fietsen hebben zowel schijf- als velgremmen voor meer veelzijdigheid. Als je een serieuze mountainbiker bent, zijn schijfremmen een must.

Banden

Banden zijn een van de belangrijkste onderdelen van een mountainbike, en het is belangrijk om de juiste te kiezen. Als je vooral op glad terrein wilt rijden, kun je een fiets met gladde banden nemen. Als je vooral op ruw terrein wilt rijden, dan raden we je aan om te kiezen voor knobbelige banden. Je kunt ook banden krijgen met een mix van eigenschappen om geschikt te zijn voor verschillende terreinen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.