Hoe hou je het warm de komende winter? Vijf tips

Hoe hou je het warm de komende winter? Vijf tips

Dat wordt wat, komende winter, als de energieprijzen niet rap dalen. Om een voorschot op de koude maanden te nemen, schaffen veel mensen zich nu al de nodige spullen aan om er straks niet rillend van de kou bij te zitten. Een aantal tips om te investeren in lagere energierekeningen, omdat met deze handigheden de verwarming niet continu aan hoeft. Want de winter duurt altijd net even langer dan je van tevoren had bedacht.

Slapen onder de elektrische deken

Hij is terug van nooit weggeweest, maar nu natuurlijk gemoderniseerd en met veel nieuwe mogelijkheden: de elektrische deken. Zo stap je niet in een ijskoud bed, waardoor je er langer over doet om in slaap te komen, maar in een heerlijk warm bad. Voor de frisse lucht kan het raam eventueel op een kier. Dat slaapt lekker!

Infrarood paneel

Infrarood panelen zijn de nieuwste trend als het gaat om het duurzaam verwarmen van kleinere ruimtes. Ze fungeren bijna letterlijk als het zonnetje in huis omdat ze een soortgelijk behaaglijk gevoel van zonlicht geven. De panelen zijn simpel op te hangen aan de muur, net als radiatoren. Sommige zijn voorzien van decoratie. 

Warme kleding

Het liefst loopt iedereen in een joggingbroek en T-shirt door het huis. Ook in de winter, met de verwarming op standje horeca. Dat gaat niet lukken dit jaar, althans, niet als je geen torenhoge rekeningen wilt moeten betalen. Schaf warme (thermo) kleding aan en draag die binnenshuis. Denk ook aan dekentjes.

Kruip bij elkaar met tv, spelletjes en quizzen

Elkaars lichaamswarmte is een prima tip, maar we doelen hier meer op gezamenlijke avonden om energie te besparen. Er is van alles op tv om met een groep te bekijken zodat er maar één huishouden tegelijk verwarmd hoeft te worden. Een spelletjesavond of zelf in elkaar gedraaide quiz is ook een idee. Zo zagen we elkaar nooit - want lockdowns - zo komen we opeens vaker bij elkaar over de vloer. Aparte tijden. 

Iets doen

In plaats van de hele avond tv kijken of met ander vermaak op de bank hangen is een actieve bezigheid wellicht een optie. Misschien kan de woonkamer wel een kleurtje gebruiken, of is er een hobby of sport die je vaker gaat bedrijven. Maar ook een middagje 'vooruit koken' in de keuken zorgt, mede dankzij de pruttelende pan met soep, voor de nodige warmte. Als je ook maar iets doet, kan de verwarming al lager. En thuiswerken is leuk, maar op kantoor betaal je de energierekening niet - denk daaraan.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.