Wat je weten moet over landgoed het Enzerinck

Wat je weten moet over landgoed het Enzerinck

Een verrassend klein maar volwaardig landgoed tussen Lochem en Vorden: het Enzerinck. Met enkele karakteristieke hoogtepunten en veel kronkelpaden die je uitdagen te dwalen. Boswachters van Natuurmonumenten verklappen je graag de hoogtepunten van dit landgoed.

Grootvaders huisje

Op het landgoed is piepkleine huisje gebouwd als speelhuisje voor de kinderen van het landhuis. Nog steeds kunnen kinderen er spelen, terwijl de ouders er lekker op de picknickbank zitten.

Een stukje verder het bos in kom je een puik stukje originele tuinaanleg tegen. Een zorgvuldig onderhouden en zeer gevarieerde plek. Je komt er via kronkelpaden. Doel is je telkens te verrassen en dan opeens je aandacht te richten op bijvoorbeeld het berceau met kamperfoelie, dat in juni en juli bloeit.

Natuurlijk landgoedbeheer

Natuurmonumenten versterkt op het landgoed de cultuurhistorie mét ruimte voor natuur. Zo zul je her en der bijvoorbeeld dode bomen zien staan. Bij enkelen is om veiligheidsredenen de kroon afgezaagd. Misschien een vreemd gezicht. Maar neem je even rustig de tijd dan zul je zien én vooral horen dat er geheid een specht of andere vogel gebruik maakt van deze boom en er een nest in heeft.

Alle akkers en weilandjes op het Enzerinck worden gebruikt door biologisch-dynamisch agrarisch bedrijf De Vijfsprong. Dat doen ze al jaren op biologische wijze met mooie natuurresultaten. Dat zie je op de akkers op het landgoed. Tussen de goudgele halmen bloeien in juni akkerkruiden als korenbloem en kamille. Een walhalla voor insecten en een smaakvol graanproduct voor De Vijfsprong.

Wandelen

Vanaf de parkeerplaats aan de Almenseweg passeer je de toegangspoort en loop je de oprijlaan op. Het eerste paadje links buigt af het parkbos in. Neem je de eerste rechts dan doorkruis je het weiland achter het landhuis en zie je aan je linkerhand het grootvaders huisje. Duik je nog verder het landgoed in dan kom je vanzelf via kronkelpaden bij het eiland met vijvers. Meer info:.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/het-enzerinck.

 | Geurt Besselink

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.