Dertig kinderen uit Oekraïne gaan in Lochem naar school

Dertig kinderen uit Oekraïne gaan in Lochem naar school

Zo’n dertig kinderen uit Oekraïne gaan sinds enkele weken naar basisschool De Vennegötte in Lochem. Leerkrachten Stephanie Verzijl uit Laren en Krystyna Hromova uit Lochem vertellen hoe dat gaat.

Hromova was juf in Oekraïne en is zelf ook gevlucht voor de oorlog. “Je ziet dat de kinderen hier weer kind zijn. Dat ze blij zijn om te kunnen leren en spelen. Ze hoeven hier even niet te denken aan de oorlog en de zorgen van hun familie. Op school kunnen ze die zorgen en angsten even vergeten.”

'Een beetje losser'

“Het eerste wat me opviel is hoe netjes de kinderen zich gedragen,” vertelt Verzijl. “Ze zijn gewend om naar school te gaan. Ze weten wat het is om te leren en in de klas te zitten. Ze kunnen al schrijven. De scholen in Oekraïne zijn een stuk strenger dan wij hier. Ik probeer de kinderen op hun gemak te stellen en te laten zien dat ze best een beetje losser mogen zijn.”

In een schakelklas als deze leren de kinderen in een jaar tijd de Nederlandse taal. Enkele kinderen uit gastgezinnen waren al naar school in de kern waar ze werden opgevangen. Verzijl: “Het is begrijpelijk dat kinderen en (gast)gezinnen het lastig vinden als kinderen ineens naar een andere school moeten. In het jaar in de taalschakelklas, kunnen wij met de kinderen veel meer aandacht besteden aan het Nederlands, dan in het gewone basisonderwijs. Na dat jaar gaan ze weer verder in het gewone basisonderwijs, in een normale klas.”

Samenwerking

Het onderwijs voor de Oekraïense kinderen is een gezamenlijk inspanning van de schoolbesturen in onze gemeente. Ingrid Steenbruggen, directeur van obs De Vennegötte: “We hebben in korte tijd voor de taalschakelklas drie extra leerkrachten geworven, waaronder Krystyna. Ik merk dat ons hele team hiervoor gaat. Ook de ouders zijn heel behulpzaam. Mensen vinden het mooi dat de kinderen hier nu weer naar school kunnen.”

Inmiddels is ook een schakelklas voortgezet onderwijs voor kinderen van twaalf tot achttien jaar gestart, samen met stichting Portuur waar ook het Staring college onder valt. Wethouder Wendy Goodin van onderwijs waardeert alle inspanningen van het onderwijs om dit te realiseren. “Dat scholen, na de lockdowns ook nu weer flexibel zijn en klaar staan, vind ik getuigen van grote kracht.”

Op diverse scholen in ons land zitten kinderen uit Oekraïne...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.