Kiezers hopen dat lokale politiek wat kan doen aan torenhoge gasprijzen

Kiezers hopen dat lokale politiek wat kan doen aan torenhoge gasprijzen

Het was, vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, voor campagnevoerders een beste uitdaging om stemmen te werven. Want deze oorlog heeft ook impact op de Lochemse samenleving. Vooral de torenhoge gasrekening hielden mensen in hun achterhoofd in het stemlokaal. En momenteel is dat nog steeds een ding, merken politieke partijen. 

Marja Eggink-Meuleman (Gemeentebelangen) hoort de zorgen van haar kiezers: "De zorgen gaan vooral over hoeveel de prijzen nog zullen stijgen en hoe lang het gaat duren." Het probleem "vergt voor veel gezinnen een absolute herschikking van hun bestedingspatroon", ziet Jan de Vries (VVD). "Minder sporten voor de kinderen, de boodschappenlijst wordt nog keer tegen het licht gehouden en overbodige zaken worden de deur uit gedaan", noemt hij als voorbeelden. Ook zijn er mensen die bij 't Baken aankloppen voor extra ondersteuning. Eggink-Meuleman: "De energiecoaches van LochemEnergie kunnen onze inwoners hierbij behulpzaam zijn en adviseren." Lex de Goede (Meedenken met Lochem) denkt er wat makkelijker over. “Gemeenten hebben niet bedacht dat meer dan de helft van de energieprijs bestaat uit energieheffingen en btw. Het is dus niet aan gemeenten om hier iets aan te doen."

Geldproblemen

Dat het niet aan de gemeente is om hier iets aan te doen ziet Henk van Zeijts (GroenLinks) anders: "Inkomens en vermogens zijn ongelijk verdeeld; dat is de kern van het probleem. De oplossing ligt bij de Haagse politiek, omdat zij inkomens- en vermogenspolitiek mogen voeren. Dit kabinet kiest er echter niet voor om grote vermogens aan te pakken en te herverdelen. De gemeente heeft minder mogelijkheden, maar kan zeker wat doen. Wij vinden het belangrijk om schulden vroeg te signaleren en aan te pakken." Wat ze dan moeten doen? “We vinden dat de gemeente kleine schulden zou moeten overnemen en wegstrepen. Bij grotere schulden moet een 'pauze knop' worden ingedrukt, zodat schulden niet verder oplopen.”

We gaan even terug naar begin maart (vlak voor de verkiezingen), op De Markt in Lochem. "Mijn kachel staat de overdag altijd uit. In de ochtend is het wat koud, dus ik vertrek extra vroeg naar het werk. Pas na zes uur zet ik 'm aan", legt Ida (56) uit. Ze heeft niet veel geld en kan de energierekening nog maar net betalen. "Een partij vertelde mij dat zij er niks aan kunnen doen, dus dan kan ik net zo goed niet gaan stemmen toch?" Gemeenten hebben natuurlijk maar beperkte middelen om iets te doen aan deze problematiek. Echter zouden ze mensen met een laag inkomen wel kunnen helpen om de woningen te isoleren. Voor Ida was dit het enige punt waarop ze een keuze maakte voor de verkiezingen. "Nieuwbouw, cultuur en dat soort dingen zijn op dit moment overbodig. We hebben grotere problemen." 

Invloed uitoefenen op Den Haag

Wat lokale politici bijvoorbeeld kunnen doen is hun netwerk aanspreken. De Vries: "Onze voormalig fractievoorzitter Erik Haverkort is recentelijk benoemt in de Tweekamer en woont om de hoek. We spreken elkaar geregeld. Hij is altijd zeer behulpzaam om bijvoorbeeld dit of andere problemen bespreekbaar te maken in het Haagse." De Goede vindt het heel vervelend om niks met de zorgen van zijn kiezers te kunnen doen. "Heel jammerlijk dat er zo wordt omgegaan met de belangen van inwoners." Volgens Van Zeijts kan de gemeente ondersteunen bij het terugdringen van het energiegebruik. “Want hoe minder fossiele energie we gebruiken, hoe minder afhankelijk we worden van prijsschommelingen en van import uit dubieuze landen zoals Rusland.”

Overigens hebben niet alleen burgers last van het probleem, benadrukt De Vries. "We hebben ook gemerkt dat veel ondernemers worstelen met dit probleem. Na de corona crisis komt dit als een extra harde klap. Nu het bestedingspatroon van hun klanten zwaar onder druk is komen te staan, kan de stijging van de energiekosten niet worden doorberekend in hun producten. Verandering van bestedingspatroon betekent ook dat de inwoners bijvoorbeeld een winkelbezoek uitstellen. Met andere woorden een behoorlijk verlies aan inkomsten." Eggink-Meuleman verwacht dat “het effect zal zijn dat de kosten van een product duurder worden. En dat kan ook onze inwoners weer treffen.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.