Wat kan de Lochemse politiek betekenen in de woningnood?

Wat kan de Lochemse politiek betekenen in de woningnood?

De woningnood is een groot probleem. In het hele land en dus ook in de gemeente Lochem. Het is één van de grote problemen waar de lokale politiek tegen moet vechten. Maar hoe willen de partijen, die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen, dit doen? We deden rondvraag bij de partijen die je in maart op je stembiljet zult zien staan.  

In de krant LokaalLochem is een uitgebreide longread te vinden, waarin nogmeer partijen aan het woord komen. Hieronder lees je een samenvattende variant.

Bekijk hier de digitale krant

Wie een huis wil kopen in de gemeente zal waarschijnlijk een flinke zak geld mee moeten brengen. Want er wordt in de huidige huizenmarkt flink overboden. Een huis die voor de vraagprijs over de toonbank gaat komt niet vaak meer voor. En dan speelt het ook nog eens mee dat er in de gemeente Lochem aardig wat dure, vaak vrijstaande, huizen staan. LochemGroen! (LG) is kritisch op die keuze en op de betrokken wethouder. "Er is te laat ingegrepen en er zijn te dure huizen gebouwd. De wachttijd op een sociale huurwoning is fiks gestegen en jongeren kunnen geen huis vinden", legt Calle Janssen namens de partij uit.  

‘Gemeente moet regie nemen’

Jos Israel namens de Partij van de Arbeid (PvdA): "We kunnen veel meer doen dan tot op heden. De gemeente zou bijvoorbeeld meer de regie kunnen nemen en bepalen wat en waar we gaan bouwen. Dan ligt het dus niet alleen bij de projectontwikkelaars. We gaan bouwen waar de grootste behoefte aan is. Betaalbare woningen voor jongeren, starters, jonge gezinnen, senioren en mensen niet zo’n dikke beurs. Het is belangrijk dat de doorstroom op gang komt, zodat we kunnen voldoen aan de woningbehoefte van de inwoners binnen onze gemeente."

In de Achterhoek zijn jongeren soms geneigd om uit te vliegen naar ‘de grote stad’. Dat kan natuurlijk Amsterdam of Rotterdam zijn, maar ook Deventer of Arnhem. Volgens Henk van Zeijts van GroenLinks (GL) is dat ook niet zo heel erg. "Het is goed als jongeren uitvliegen en de wijde wereld in trekken, en soms ook als jong gezin terugkomen.” Maar een deel van de jongeren wil in de gemeente of het dorp blijven wonen. “Dat is belangrijk voor het verenigingsleven en de voorzieningen in de dorpen. En ook voor onze bedrijven die werknemers nodig hebben." Daarom moet er passend, betaalbaar woningaanbod zijn voor jongeren, vinden ze. "Wonen is een basisrecht, terwijl het nu te veel als investering wordt gezien. Wij willen speculatie tegengaan, bijvoorbeeld door een zelfbewoningsplicht."

Vergrijzing in Lochem 

Janssen (LG) zegt dat de vergrijzing in de gemeente Lochem hoog is. "Dat blijft naar verwachting de komende dertig jaar alleen maar stijgen. Hierdoor is het ook van groot belang dat we jongeren hier behouden en aantrekken om bijvoorbeeld zorg te kunnen verlenen en winkels open te houden." Maar dan moet het wel aantrekkelijk zijn, zegt Israel (PvdA). "Dan moet je dus geen fratsen hebben zoals het opheffen van buslijn 56, maar investeren in goed openbaar vervoer. En we moeten zorgen dat je in alle kernen voorzieningen hebt. Denk aan verenigingen, een kroeg, kinderopvang enzovoort." Hoe meer jongeren, hoe beter het met de gemeente gaat. Want “verenigingen profiteren hiervan, het onderwijs wordt robuuster, de lokale economie is er bij gebaat. Jongeren zijn nodig voor de toekomst van dorp en stad", beklemtoont Peter Lukassen van het CDA. Marja Eggink-Meuleman legt namens GemeenteBelangen (GB) uit dat ze graag compacte woningen aan jongeren willen aanbieden. "En dan bedoelen we niet persé Tiny Houses. maar compacte appartementen of kleine gezinswoningen. Er zijn al concepten beschikbaar in Nederland, zelfs bij een bedrijf in Lochem. In onze gemeente gaat het vooral om goede locaties te vinden waar we dit kunnen toepassen."

Waar jongeren uit de streek soms de drukte van de Randstad opzoeken, trekken randstedelingen graag naar de regio toe. In de gemeente Lochem koop je een royale vrijstaand huis, voor de prijs van een bovenwoning in een goede Amsterdamse buurt. Ook hoef je maar anderhalf uur te rijden naar de hoofdstad. Van Zeijts (GL): “Deze mensen tegenhouden kan niet en willen we ook niet. Maar er zijn wel instrumenten om eigen inwoners een eerlijke kans te geven. Minstens de helft van de nieuwe woningen wil wij willen reserveren voor mensen met sociale binding met een kern." Ook CDA wil voorrang voor ‘eigen’ mensen. "Als wij het voor het zeggen hebben wordt bij nieuwbouwwoningen de eerste keuze gegeven aan inwoners van de eigen gemeente. We weten dat we een aantrekkelijke gemeente zijn met onze mooie omgeving en vriendelijke cultuur, dus altijd zullen mensen van buiten de gemeente naar onze omgeving komen. Maar dat betekent ook extra bouwen, zodat we aan de vraag kunnen voldoen”, aldus Lucassen.  

Bouwen voor senioren

Zorgen voor een jonge samenleving betekent niet altijd dat er ook alleen in huizen voor jongeren geïnvesteerd moet worden. Van Zeijts (GL): "We willen ook geschikte woningen voor senioren te bouwen. Dan komen vaak grote woningen vrij voor gezinnen die een volgende stap willen maken in hun wooncarrière. En de eerste koopwoning van die gezinnen komt dan weer vrij voor starters. Je krijgt zo een domino-effect." Janssen (LG) meent dat er verder gekeken kan worden dan in het algemeen gedaan wordt. "In Lochem staan we open voor vernieuwende initiatieven op woongebied, zoals erf delen, meergeneratie wonen en tiny houses. Daarbij is zorg en wonen meer in elkaar verankerd, want mensen zorgen voor elkaar."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.