Zo werken de gemeenteraadsverkiezingen

Zo werken de gemeenteraadsverkiezingen

Volgende week gaat heel Lochem weer naar de stembus toe. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kun je invloed uitoefenen op de keuzes die er in de gemeente Lochem gemaakt worden. Het is belangrijk om naar de stembus te gaan. Maar hoe werken die verkiezingen precies? We leggen het uit aan de hand van enkele vragen. 

Op wie stem ik?

Elke gemeente heeft een burgemeester, in Lochem is dat Sebastiaan van 't Erve. Maar hij is niet gekozen door het volk. We stemmen dus niet op wie de burgemeester gaat worden. Elke gemeente heeft een gemeenteraad, waarin mensen van verschillende politieke partijen zitten. Deze mensen zijn raadsleden en zij zijn de baas van de gemeente. Daar heb je wel invloed op.

Waarom is de gemeenteraad zo belangrijk?

De gemeente is de overheid waar jij als burger het meeste mee te maken hebt. De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De raadsleden bepalen het beleid van de gemeente op de belangrijkste punten. Bijvoorbeeld onderwijs, nieuwbouw of de hoogte van de belastingen. Ook houden ze de burgemeester en de wethouders in de gaten. Ze zijn dus een belangrijk controlerend orgaan.

Wat gebeurt er met mijn stem?

Je stemt op een kandidaat die bij een politieke partij aangesloten is. De kandidaten met de meeste stemmen komen als raadslid in de gemeenteraad. Hoe meer stemmen op de kandidaten van een partij zijn uitgebracht, hoe meer zetels een partij krijgt. Elke zetel is een plek in de gemeenteraad van de gemeente. Het gemeentelijk centraal stembureau verdeelt de zetels en restzetels over de partijen. Dit gebeurt op basis van de uitgebrachte stemmen. Na de verdeling van zetels over de partijen, stelt het centraal stembureau vast welke kandidaten zijn gekozen. 

Wat als ik niemand kan vinden om op te stemmen?

Ga dan wel naar de stembus! Het is belangrijk voor onze democratie om een stem uit te brengen. Als je niemand een stem wil geven kun je blanco stemmen. Blanco stemmen en ongeldige stemmen worden meegenomen bij het bepalen van de opkomst: het aantal mensen dat naar het stembureau is gekomen om te stemmen. De stembureaus en hoofdstembureaus vermelden het aantal blanco stemmen. Je stemt blanco door geen enkel vakje van het stembiljet aan te kruisen. Het uitbrengen van een blanco stem heeft, net als niet-stemmen, geen invloed op de zetelverdeling. Voor de berekening van de uitslag en de kiesdeler/kiesdrempel worden uitsluitend de op de kandidaten uitgebrachte stemmen geteld. Het is dus niet zo dat een blanco stem naar de grootste partij gaat. 

Wat gebeurt er na de verkiezingen?

Na de verkiezingen gaan de grootste partijen formeren. Dat gaat, naar alle waarschijnlijkheid, veel sneller dan bij de landelijke politiek het geval was. Er wordt een coalitie gevormd die dan weer het college moet vormgeven. Zij kiezen wie op de wethouders-stoelen mogen plaatsnemen. Omdat de coalitie meest een meerderheid heeft in de raad, is het makkelijker om een voorstel goed te keuren. Raadsleden stemmen namelijk meestal in lijn met wat hun partij vindt, want daarom zijn zij voor die partij in de raad gegaan.

Wanneer zijn de gemeenteraadsverkiezingen? 

De gemeenteraadsverkiezingen van 2022 zijn op woensdag 16 maart. Je kunt dan de hele dag je stem uitbrengen bij een stemlokaal naar keuze. De gemeente publiceert adresgegevens van alle stemlokalen. Alle stemlokalen zijn te vinden op de website van de gemeente. 

Ik kan op 16 maart niet naar het stemlokaal. Wanneer moet het dan? 

Dan kun je de dagen voorafgaand je stem uitbrengen. Op maandag 14 en dinsdag 15 maart zijn er 3 stemlokalen geopend voor vervroegd stemmen. In Eefde is dat de Ontmoetingskerk, in Gorssel ’t Trefpunt en in Lochem het gemeentehuis. Wettelijk gezien moeten er in de gemeente 2 lokalen vervroegd open zijn. Lochem kiest voor 3 lokalen, vanwege de spreiding over de gemeente. 

Wat moet ik meenemen naar het stemlokaal?

Stemmen gaat met een stempas en identiteitsbewijs. Kiezers krijgen de stempas per post thuis op 22 en 23 februari. Zij krijgen ook de kandidatenlijst thuis gestuurd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.