Modeltreinliefhebbers houden hun hobby op de rails tijdens pandemie, merkt Hans Lubbers
Hans Lubbers en zijn vrouw Ineke.

Modeltreinliefhebbers houden hun hobby op de rails tijdens pandemie, merkt Hans Lubbers

De liefde voor modeltreinen is aanzienlijk gestegen sinds de coronapandemie de wereld in z’n greep houdt. Dat merkt ook Hans Lubbers. Hij runt samen met zijn vrouw Ineke de winkel N-spoorstore Freebit.nl, gevestigd aan de Eekmolenweg in Lochem. "Wij doen dit samen al zo'n twintig jaar. Sinds 2008 hebben we ook daadwerkelijk een winkel. We begonnen in een garage, opende daarna een winkel en zitten nu in dit pand 250 vierkante meter."

Harm Seubring (LokaalLochem) in gesprek gaat met Hans Lubbers (FreeBit.nl). Lees verder onder de podcast...

"Vooral in het eerste jaar van de pandemie was er veel animo. Mensen moesten toen veel thuisblijven en hadden nog een modeltrein op zolder staan, waar ze weer mee aan de slag gingen”, beklemtoont Lubbers. Maar het komt niet alleen door het coronavirus. "De hobby zit de laatste jaren al in de lift. Door de pandemie heeft het een nog grotere boost gekregen. Het is belangrijk om in de avonduren wat te doen te hebben. Of het nou gaat over modelbouw, truien brein of sporten: het is belangrijk voor je ontwikkeling."

Van bouwvakkers tot directeuren

Er is geen specifieke doelgroep aan te wijzen die zich graag met modelbouw bezighoudt. "We krijgen kinderen van tien of twaalf jaar, mensen die in de bouw werkzaam zijn, mensen met een kantoorbaan maar ook directeuren." Je moet wel een spaarpotje bijhouden voor deze hobby. "Of het betaalbaar is verschilt natuurlijk per persoon. Je hebt modellen die rond de tweehonderd euro kosten, wat ook veel geld is. Maar we hebben ze ook van vier tot vijfhonderd euro." Voor degene met een kleinere beurs hebben ze gebruikte modellen. "Wij kopen spullen terug wanneer mensen er mee stoppen. En dan is het een stuk gunstiger in prijs."

Ook in de modelbouw wordt alles digitaal. Wat natuurlijk niet betekent dat de treinen niet meer tastbaar zijn. De ondernemer laat zien wat het verschil is. "Bij digitiale besturing bestuur je de treinen onafhankelijk van elkaar. Maar dat is niet alles! De verlichting blijft altijd branden en afremmen en optrekken kun je instellen. En er is ook veel aan audio toe te voegen." En er is veel te koop bij de Lochemse winkel. "Wij hebben alles uit voorraad, als één van de weinige. Ik vind het belangrijk om alles wat regulier is op voorraad te hebben."

70 procent meer bestellingen

De modelspoorhobby is een hobby die al langere tijd bestaat. En alles gaat met z'n tijd mee. Ook de merken die de winkel verkoopt. "Alle merken bestaan nog steeds. Ik ken geen merken die weggevallen zijn. Wel zijn er een paar die het wat lastiger hebben gehad, maar ze bestaan nog wel." Freebit.nl staat ook beurzen in Nederland in Duitsland. De Lochemse ondernemer is niet de enige die de populariteit merkt. Verkopers als Märklin en Fleischmann beleven gouden tijden. Van bestellingen van een paar duizend euro kijken ze in deze coronatijdtijd niet raar op. Eind 2020 lag het aantal bestellingen bij Märklin 70 procent hoger dan een jaar eerder.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.