Banken, kisten en spelletjes: Esther Everts haalt het allemaal uit Zweden
Esther Everts in haar opslag.

Banken, kisten en spelletjes: Esther Everts haalt het allemaal uit Zweden

Het is even zoeken, waar de ingang zit van de zolder die toebehoort aan een winkel die kozijnen verkoopt. We lopen een houten, ietwat smalle trap, op en belanden op tussen de meubelen die net uit Zweden gehaald zijn. Esther Everts verzamelt voor haar bedrijf Vesterekki meubelen uit het Scandinavische land. "Eigenlijk bestaat mijn werk uit schatzoeken. Soms is mijn bus zo volgeladen, een andere keer rij ik anderhalf uur voor één kapstok.”

Everts is haar bedrijf begonnen na een sabbatical. Ze werkte in loondienst bij een bedrijf wat binnendecoratie verzorgt. "Het begon allemaal een beetje te knagen. Ik vroeg me af of ik het werk nog wel leuk vond. Ik ging er even tussenuit en trok rond in Zweden." Daar was ze al eerder geweest, bij goede vrienden die daar wonen. Zij namen haar mee naar een garageverkoop. "Ik kocht een meubelstuk wat in dat land heel populair is: een kökssoffa. Dit is een keukenbank die in een bed veranderd kan worden. Vroeger sliepen mensen daar dan op." 

Op sabbatical

Ze kreeg de smaak te pakken. Tijdens haar sabbatical zocht ze stad en land af voor mooie meubelen. "Ik had toen al in mijn hoofd om er een business van te maken." Dat is gelukt. In eerste instantie werkte ze vanuit haar eigen schuur, maar dat werd allemaal een beetje te klein. "Toen kreeg ik van de eigenaren van de kozijnen-winkel de kans om mijn spullen op de zolder op te slaan." Dat gebeurde allemaal in 2018. Inmiddels is het bedrijf succesvol en populair, maar nog wel steeds kleinschalig, en dat wil ze graag zo houden. "Zo kan ik de prijs ook laag houden. Ik heb geen hoge huur of personeelskosten." 

De populariteit merkt ze aan de afstanden die klanten rijden om bij haar langs te komen. "Klanten komen uit het hele land. Dit weekend komt er zelfs een vrouw uit Frankrijk, om een oude kassa te kopen", vertelt ze trots. Haar opslag, de zolder, staat vol met bijzondere dingen. Er staan geweien, dekenkisten, bijzondere beelden en in de hoek staan de Zweedse varianten van Scrabble en Monopoly. 

Blijft de hype?

Vroeger waren tweedehands spullen iets voor de mensen met een klein budget. Inmiddels is het een heuse hype. Overal schieten vintage winkels als paddestoelen uit de grond. "Het is een positieve hype", beklemtoont Everts. "Ik ga er wel vanuit dat het populair zal blijven. Maar uiteraard zal de trend iets verschuiven. Maar mede vanuit duurzaamheidsoverwegingen zullen mensen tweedehands blijven kopen." En dat is niet de enige reden dat het populair is. "Mensen willen een uniek interieur hebben. En dat kun je met vintage meubelen veel makkelijker creëren. Bij mij is er nog nooit iets teruggebracht omdat iemand het al bleek te hebben." 

Lees verder onder de foto...

Esther Everts in Zweden. | Eigen foto
Esther Everts in Zweden.

In deze periode, de donkere dagen voor kerst, lopen de zaken goed. "Mensen gaan naar binnen toe en willen het gezellig maken. Dat zie je al vanaf oktober, dat wordt ook wel de woonmaand genoemd." Vooral de kökssoffa, waardoor haar liefde voor Zweedse meubelen ontstond, is populair. "Daarnaast doen de geweien en de kisten het erg goed." Soms krijgt ze ook verzoeken om iets mee te nemen uit Zweden. "Als klanten iets specifieks zoeken dan neem ik die missie aan. Meestal lukt dat niet, maar toen ik de afgelopen week in Zweden was wel! Een klant zocht een bepaalde kast en die heb ik gevonden." 

Een huis vol

Everts houdt werk en privé absoluut niet gescheiden. "Dat komt natuurlijk omdat het mijn passie is. Ik zie dit totaal niet als werk. Vooral de zoektochten in Zweden zijn leuk. Daarna is mijn taak om mensen er blij mee te maken. Dat geeft veel voldoening." Haar eigen huis staat ook vol met vintage meubelen. "Vaak helpt mij gezin met het uitladen van alles wat ik gevonden heb. En dan zien ze er altijd wel iets tussen wat mee naar huis moet. Zo wilde mijn zoontje van dertien graag een vintage boekenkast op zijn kamer hebben! Hij heeft daar ook al een bureau uit Zweden staan." 

Vesterikki is nu open op afspraak. Maar in de toekomst zou ze best een winkel willen hebben. Daar heeft ze al eens aan mogen snuffelen, toen ze een pop up-store opende in ’t Klepperhuus. "Mijn droom is om met andere soortgelijke ondernemers in een oud fabriekspand te zitten. Om daar dan een soort vintage winkelcentrum te creëren. Dat zie je in Zweden, en ondertussen ook in Duitsland, steeds meer."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.