Remonstranten geven Lochemse kerk een opknapbeurt: 'Het is een gezellige plek'
Alleke Wieringa.

Remonstranten geven Lochemse kerk een opknapbeurt: 'Het is een gezellige plek'

Bij haar sollicitatiegesprek kwam ze meteen met een verbeterpunt. De kille witte koffiekopjes waren echt niet meer van deze tijd. Ze moesten plaats maken voor grotere en gezellige koffiemokken. “Ik kreeg in van die harde hotelkopjes koffie. Je weet wel, van die kopjes waar je koffie meteen koud in is. Ik zei: één van de eerste dingen die we veranderen zijn de kopjes, en gelukkig waren ze het daar direct mee eens.”

Alleke Wieringa, geboren in Veere (Zeeland) en opgegroeid in Eefde, is sinds december vorig jaar predikant bij de Remonstranten Lochem-Zutphen. Midden in de coronapandemie kwam ze bij de Lochemse kerkgemeenschap. Meteen een goed moment om het kerkgebouw onder handen te nemen. Het eerste deel van de verbouwing is gereed, later volgen meer aanpassingen.

Alles omgooien

Tijdens de coronapandemie werd het stil in het kerkgebouw aan de Emmastraat. “Ik kwam in een gemeente die ik nauwelijks zag. De feestelijke intrede was niet met de hele gemeenschap en gezellig koffie drinken erbij”, vertelt Wieringa. “We zijn begonnen met het filmen van kerkdiensten en het nadenken over wat er wél mogelijk was met de maatregelen.

Die online kerkdiensten waren flink anders dan de reguliere diensten in de kerk. “Heel belangrijk was dat we het kort hielden. Een statisch opgenomen kerkdienst is niet veel aan. Je moet zorgen dat de kern duidelijk wordt en daardoor hebben we de diensten omgegooid.” De Remonstranten Lochem-Zutphen kozen bewust voor het volgen van de coronamaatregelen, ondanks de uitzondering voor religieuze bijeenkomsten. “We zijn een gemeente met veel oudere leden, en je wil niet de plek zijn waar corona doorgegeven wordt. We zijn misschien wel roomser dan de paus geweest met het volgen van de regels.”

'Een plek om je thuis te voelen'

Inmiddels zijn de fysieke bijeenkomsten weer terug. “Ik moest er wel weer een beetje inkomen”, zegt Wieringa lachend. “Het is wel een frisse start doordat we de afgelopen maanden flink hebben opgeruimd en verbouwd.” Oude spullen zijn weggegooid of weggegeven en de bezem is door de kerk gehaald. Maar ook is er flink geklust.

“De koffieruimte was verschrikkelijk. Het was te lawaaiig en donker”, legt de predikant uit. “We hebben alles lichter geschilderd, het plafond laten verhogen en zelfs een muur uitgebroken. De predikantenkamer is opgeofferd, maar ik heb wel weer een ander plekje in de kerk gevonden.” De kerk heeft een andere uitstraling gekregen. “Hier kun je aankomen, het is de herberg voor het hart. Hier kan je een bakje pleur halen.”

De Remonstrantse gemeenschap van Lochem en Zutphen bestaat uit ruim honderd leden. “Wij hebben niet het patent op ‘de waarheid’”, legt Wieringa uit. “We zijn respectvol en oprecht geïnteresseerd in anderen.” Ze worden wel het ‘eigenwijze zusje’ van de protestanten genoemd en hebben een open blik op de wereld. Het was één van de kerkstromingen die vrouwelijke predikanten toeliet.

Dat is niet de enige opvallende vrije blik op de wereld. Niet alleen is de predikant van de Remonstranten in Lochem en Zutphen een vrouw, ze kwam ook nog eens op latere leeftijd uit de kast. “In 1986 maakten de Remonstranten zich al hard voor het homohuwelijk”, aldus Wieringa. Pas vijftien jaar later werd het in Nederland officieel ingevoerd. “Als je als LHBTI’er in de kerk komt met je vriend of vriendin, vindt iedereen het alleen maar leuk. Maar veel aandacht krijg je niet hoor, want het is gewoon normaal.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.