Brummen wil dat inwoners afval (nog) beter scheiden

Brummen wil dat inwoners afval (nog) beter scheiden

De gemeente Brummen wil graag minder afval zien en meer grondstoffen inzamelen. Het college heeft daarom het 'grondstoffenplan 2021 - 2025' gemaakt en naar de gemeenteraad gestuurd. Dit omdat grondstoffen niet vanzelfsprekend zijn en omdat het goed is voor de portemonnee.

Sinds de invoering van het Diftar-principe (de vervuiler betaalt) in 2002 zijn bewoners in Brummen hun afval steeds beter gaan scheiden. In 2020 was 71 procent van het ingezamelde afval dan ook her te gebruiken als grondstof. Maar het kan beter, vindt het college. "Grondstoffen raken wereldwijd op, waardoor het opnieuw gebruik maken van materialen zoals papier, metaal en stof steeds belangrijker wordt. Op dit moment blijft er nog 117 kilo per inwoner per jaar over als restafval. Het doel is dit terug te brengen naar 80 kilo in 2025", aldus wethouder Cathy Sjerps.

Er zit ook een financieel belang bij. Het verwerken van restafval is namelijk veel duurder dan grondstoffen klaar te maken voor hergebruik. "Afval scheiden loont, dat is een ding dat zeker is. Schaarste zorgt ervoor dat onze grondstoffen steeds duurder worden, net als het verwerken van restafval. Besparen op de verwerking van restafval en beter hergebruik van grondstoffen is niet alleen gunstig voor het milieu, maar scheelt uiteindelijk ook in de kosten", beklemtoont Sjerps.

Extra brenglocaties

Het college stelt een aantal maatregelen voor om de inzameling van grondstoffen te verbeteren. Zo worden er tien extra brenglocaties voor restafval aangelegd. Onderzoekt toont namelijk aan dat het zelf wegbrengen van restafval het afval scheiden stimuleert. Uit het inwonerspanel ‘Brummen Spreekt’ blijkt dat inwoners eenvoudiger willen inzamelen. Daarom wordt het voor bewoners van appartementen, die nu gebruik maken van ondergrondse verzamelcontainers, straks ook mogelijk om hun groente- en fruitafval gescheiden aan te bieden. Daarnaast komen er meer mogelijkheden voor het ophalen van tuinafval en mag iedereen 250 kilo groenafval gratis aanbieden. Deze maatregelen worden, bij goedkeuring van het voorstel door de gemeenteraad, uitgewerkt in een plan en gecommuniceerd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.