Actie tegen afwaardering Zutphens ziekenhuis: 'Zorg is net zo belangrijk als water uit de kraan'

Actie tegen afwaardering Zutphens ziekenhuis: 'Zorg is net zo belangrijk als water uit de kraan'

De angst voor afwaardering van het Zutphense Gelre Ziekenhuis blijft bestaan. De actiegroep Red het Gelre heeft daarom honderden verhalen verzameld van inwoners die de noodzaak van het ziekenhuis duidelijk maken. Het gezelschap overhandigt dit donderdag aan het Raad van Bestuur, maar wel zonder publiek en pers.

Jesse Sprikkelman in gesprek met de Zutphense zorgeconoom Arne Bouma. Lees verder onder de podcast...

"We hebben sterke aanwijzingen dat ze onder andere de spoedeisende hulp-post willen sluiten. Daarmee lijkt ook de weg vrij voor het laten verdwijnen van andere afdelingen. En dat is onwenselijk."

'Weinig ziekenhuizen'

"Een ziekenhuis zonder spoedeisende hulp is geen ziekenhuis. En we hebben er al zo weinig. Wij hebben er al zo weinig in Nederland, namelijk vier op één miljoen inwoners. In België zijn dat er elf, in Duitsland negentien. Het is dus meer dan rechtvaardig dat er een volwaardig ziekenhuis in Zutphen staat." Bouman denkt dat de plannen te maken hebben met marktwerking. En dat moet niet kunnen vind hij. "Zorg is net als water uit de kraan, het is echt nodig."

Ook de politiek is bezig met het verhaal, met de SP voorop. "Met deze honderden verhalen roepen we Michel Galjee (de directeur, red.) op om niet meer aan de hand van de zorgverzekeraar mee te lopen, maar om de kant van de inwoners en zijn personeel te kiezen", stelt Nils Müller namens de partij. "We nodigen het ziekenhuisbestuur uit om ons te helpen in de strijd voor het behoud van volwaardige ziekenhuizen."

Verhalenbundel

De actiegroep heeft 423 verhalen verzameld, die ze overhandigen aan het ziekenhuis. "Vier weken geleden werd ik getroffen door een herseninfarct. Dankzij de buurvrouw en adequate ambulancepersoneel lag ik binnen een half uur in het ziekenhuis met alle toeters en bellen. Als er geen spoedeisende hulp in Zutphen was geweest, dan had ik naar Apeldoorn of Deventer gemoeten, wat zeker een half uur had gescheeld", luidt één van de verhalen.

Iemand anders: "Mijn man moet regelmatig met spoed naar de eerste hulp in verband met ileostoma en een halve nier in plaats van twee nieren. Hij moet er ook vaak heen voor extra vocht. Juist daarom zijn wij extra dicht bij het ziekenhuis gaan wonen. Als er hier geen SEH was geweest was ik genoodzaakt om een ambulance te bellen."

Kritisch geluid

Wel zijn er nog kritische blikken. Gemeenteraadsfractie Burgerbelang is voor behoud van het Gelre Ziekenhuis. Maar ze kunnen zich niet vinden in de open brief die onder raadspartijen verspreid is. "Wij kunnen ons niet vinden in de onbeholpen en belerende toon die deze brief aanslaat", legt fractievoorzitter Rick Verschure uit.

Hij gaat verder: "Zij verdienen meer respect en hoeven niet beschuldigd te worden van desinteresse in de wensen van de bevolking of hebzucht. Het ziekenhuis is ook geen speelbal van politiek of verzekeraars." Ze zeggen dat het aan het college van burgemeester en wethouders is om een goede band te onderhouden met de bestuurders. "In plaats van weerstand en onvrede moeten we dan gewoon open en eerlijk onze kansen benutten. Een gemeente moet ruimte geven aan het ziekenhuis, zij moet niet pretenderen het beter te weten", beklemtoont Verschure.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.