'Vuilstort is perfecte locatie voor zonnepanelen'

'Vuilstort is perfecte locatie voor zonnepanelen'

Zonnepark Armhoede, de voormalige vuilstort, in gemeente Lochem opent binnenkort haar deuren voor het publiek. Volgens eigenaar TP Solar is een oude vuilstortplaats een perfecte plek om een zonnepark te vestigen.

De reden van de open dag is de Open Energiedag, die voor het eerst wordt georganiseerd. Op 11 september kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland.

Nederland gaat de komende jaren steeds meer energie opwekken uit hernieuwbare bronnen, zoals met windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, warmtepompen of uit water. Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe dat werkt. Op tientallen locaties door heel Nederland zetten producenten de deuren open. Ook in Lochem kunnen bezoekers terecht, bij Zonnepark Armhoede.

Daar boven op die (afval)berg

Het zonnepark is door TPSolar gerealiseerd op Armhoede, een voormalige vuilstortplaats. Het is een heuse ‘afvalberg’, die ruim 25 meter boven het omringende landschap uitsteekt. De voormalige stortplaats zelf is circa 15 hectare groot, gelegen in het buitengebied op een kleine twee kilometer van de stad Lochem.

Lees verder onder de foto...

 | TP Solar

Een vuilstort wordt vaak gezien als geschikte locatie voor een zonnepark, omdat er op deze manier 'nuttig' gebruik wordt gemaakt van gronden die ooit een plek waren om afval kwijt te raken. Het zonnepark op Armhoede is een voorbeeld van slim omgaan met ruimte: duurzame energie opwekken op een voormalige vuilstort. Dit noemt men ook wel meervoudig ruimtegebruik.

Veel gehoorde kritiek op zonneparken is dat de panelen op daken thuishoren, niet in het zicht. "Wij zijn voorstander van zon-op dak. Dit proberen we bij een aantal projecten van ons ook te stimuleren. Echter is het eerste verhaal dat zon-op-dak niet genoeg zal zijn", legt TPSolar-woordvoerder Emma Hendriks uit. "Om de ambities voor 2030 en 2050 te halen, zullen zowel zonnepanelen op daken, als projecten op land, maar ook windenergie, lucht- en bodemwarmte en wellicht zelfs kernenergie nodig zijn om Nederland te voorzien van lokale duurzame energie." 

Dieren en bloemen

Naast het opwekken van groene stroom voor zo'n 2.500 huishoudens is het zonnepark ook ingericht met een oog voor 'groen'. Zo wordt op het zonnepark de leefruimte van wilde bijen en andere insecten vergroot door onder andere bijenhotels en grote stroken met bloemrijk grasland. Verder grazen er 100 schapen op het zonnepark.

Jesse Sprikkelman vraagt op straat wat mensen van zonnepanelen in weilanden vinden...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.