Burgemeester Vermeulen legt uit hoe een anonieme uitvaart werkt

Burgemeester Vermeulen legt uit hoe een anonieme uitvaart werkt

Na twee weken is nog steeds niet bekend wie de man is die overleed in het Zutphense ziekenhuis. Wanneer er geen nabestaanden gevonden worden zal er een anonieme uitvaart georganiseerd moeten worden. Maar hoe gaat zoiets in zijn werk?

De burgemeester van de gemeente, in dit geval Annemieke Vermeulen, is verantwoordelijk voor de uitvaart. "Een anonieme uitvaart is een sobere gebeurtenis die plaatsvindt op de begraafplaats. Daar is iemand bij van de uitvaartonderneming en soms is er iemand aanwezig vanuit zijn professionele betrokkenheid bij de zaak."

Het kan maar zo zijn dat na de uitvaart alsnog duidelijk wordt wie het slachtoffer is. "Wordt de identiteit na de uitvaart alsnog door onderzoek vastgesteld, dan worden nabestaanden geïnformeerd. Zij kunnen daarna kiezen voor het organiseren van een afscheidsmoment, of men plaatst een grafsteen, zodat het graf niet langer anoniem is."

Drie anonieme uitvaarten

De afgelopen zes jaar hebben er in Zutphen drie anonieme uitvaarten plaatsgevonden. "Helaas komt het wel eens voor dat er iemand overlijdt, waarvan de identiteit niet of niet meteen met 100% zekerheid is vast te stellen. Dat kan zijn wanneer iemand hier op vakantie is, of geen directe nabestaanden heeft die zich melden. Ook kan het voorkomen dat iemand al enige tijd is overleden waardoor de identiteit alleen vastgesteld kan worden door middel van DNA onderzoek."

Lees verder onder de foto...

Burgemeester Annemieke Vermeulen. | Jelle Seubring / LGLD
Burgemeester Annemieke Vermeulen.

Er mag nooit te lang gewacht worden met een uitvaart, beklemtoont de burgemeester. "Er is in Nederland wetgeving die voorschrijft dat de uitvaart binnen zes werkdagen moet plaatsvinden. Daar kan in bijzondere gevallen wel van worden afgeweken. Is er binnen die termijn geen honderd procent zekerheid over de identiteit, dan vindt er dus een anonieme uitvaart plaats."

'Extra pijnlijk'

Vermeulen hoopt dat de nabestaanden van deze man gevonden worden. "Het is namelijk altijd verdrietig als iemand overlijdt, en een overlijden in de anonimiteit is extra pijnlijk. Daarom ben ik blij met de inzet van iedereen om te achterhalen wie deze persoon in kwestie is. Ik hoop dan ook dat mensen zich melden als ze meer weten over deze meneer."

De jas die de man droeg. | Politie
De jas die de man droeg.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.