'Camera's en een betere toegankelijkheid zijn belangrijk voor Zutphense binnenstad'

'Camera's en een betere toegankelijkheid zijn belangrijk voor Zutphense binnenstad'

De gemeente Zutphen gaat een groot onderzoek houden in de binnenstad van Zutphen. Er wordt gekeken naar verschillende zaken die volgens hen belangrijk zijn. Het kloppend hart van Zutphen is natuurlijk de grote club ondernemers. Wij vroegen drie van hen wat zij het belangrijkste vinden.

Jesse Sprikkelman ging in gesprek met ondernemers. Lees verder onder de podcast... 

 

Angelo Giezen, van de Zutphense Bakker Bart, wil graag camera's in de binnenstad hebben. "Er zijn nu totaal geen camera's. Dat is ouderwets. Het hoort in een binnenstad waar vernielingen en criminaliteit is. Voor de politie is het perfect: zij kunnen alle beelden terugkijken." Agenten zijn wel eens bij de ondernemer geweest om zijn beelden op te vragen. Op de industrieterreinen van Zutphen zijn wel camerasystemen actief, die bijvoorbeeld kentekens registreren. 

Toegankelijkheid

De toegankelijkheid in Zutphen lijkt eveneens een probleem. Peter van Belzen van Jones & Jones: "Ik heb klanten gehad die een handicap hadden. Zij kunnen bijna niet vooruitkomen in de binnenstad, want het hobbelt en bobbelt." Eerder schreef deze nieuwswebsites al eens over de toegankelijkheid in de stad. Onder andere de grote gleuven tussen de keien leveren problemen op. Fietsers kwamen daar met hun banden tussen te zitten. De gemeente toen: "De historische uitstraling kan in contrast staan met het comfort. Dit komt met name tot uiting op de fiets."

Bert Nuesink van Pure Taste haalt hetzelfde probleem aan. "Voor mensen die slecht te been zijn is de stad slecht bereikbaar. Mensen met een stok of rollator laten daarom Zutphen links liggen." Dat de oude keien bij het oude imago van de stad horen beaamt hij, "maar de stad moet bereikbaar zijn voor alle doelgroepen. We moeten er toch een weg in vinden."

Ook betere prullenbakken en een betere aanduiding van de parkeergelegenheid worden genoemd door de ondernemers. 

 | Harm Seubring / LGLD

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.