Vier voordelen van glasvezel internet

Vier voordelen van glasvezel internet

In ons land zijn we op het moment veel bezig met het aanleggen van glasvezel. Sterker nog, veel inwoners van Nederland zijn inmiddels al in staat om gebruik te maken van dit type connectie, wat je kunt gebruiken voor internet en tv. Als jij de mogelijkheid hebt om te kiezen voor glasvezel internet dan valt het zeker aan te raden om dit daadwerkelijk te doen. Dit type internet heeft namelijk nogal veel voordelen ten opzichte van andere soorten, waaronder kabel. In dit artikel kun je vier van die grote voordelen vinden, al zijn er zeker nog meer voorbeelden te bedenken.

Betrouwbaarheid

Glasvezel internetconnectiviteit biedt aanzienlijke betrouwbaarheidsvoordelen ten opzichte van koperen internetconnectiviteit, omdat glasvezel nou eenmaal veel sterker is dan koper. Glasvezel internet is bijvoorbeeld niet gevoelig voor slechte weersomstandigheden, die de gegevensoverdracht via koperen bekabeling kunnen beschadigen of zelfs blokkeren. Vezel is daarnaast ook bestand tegen menselijke of elektrische interferentie, tenzij ze fysiek worden doorgesneden. Onbetrouwbare internetverbindingen kunnen voor bedrijven reële kosten met zich meebrengen. Elke hoeveelheid ongeplande uitvaltijd kan de zakelijke communicatie en productiviteit volledig stopzetten. Als je bedrijf een internetverbinding nodig heeft om te kunnen bellen of toegang te krijgen tot applicaties, is betrouwbaarheid een noodzaak.

Snelheid

Glasvezel internet is vele malen sneller dan zelfs de snelste koperen internetverbindingen, met opties die variëren van 5 Mbps tot 100 Gbps. Tijdens perioden waarin veel vraag naar internettoegang is, zou je bedrijf bovendien niet moeten merken dat het internet wat langzamer geworden is als er gebruik wordt gemaakt van glasvezel. Hoewel de tijd die je teams besteden aan het wachten op traag internet misschien klein lijkt, loopt het in de loop van de tijd aanzienlijk op. Je internetverbinding mag daarnaast de productiviteit natuurlijk nooit in de weg staan. Het moet juist een hulpmiddel zijn dat de wens van je medewerkers om productief te werken ondersteunt.

Bandbreedte

Voor bedrijven met een grote behoefte aan datatransmissie is het relatief eenvoudig om de bandbreedte van je kabelinternet te bereiken. Hoewel glasvezelinternet voor bedrijven niet echt onbeperkt is, is de beschikbare bandbreedte aanzienlijk hoger en neemt de snelheid niet af naarmate er hoge eisen aan het netwerk worden gesteld. Glasvezel kan dan ook voor veel activiteiten gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van webconferenties, wat nogal belangrijk was de afgelopen maanden door de pandemie. Ook het streamen van trainingsvideo’s is een fluitje van een cent met glasvezel, wat ook het geval is voor het delen van bestanden.

Signaalsterkte

Met traditioneel breedbandinternet dat gebruikmaakt van DSL of Ethernet via koper, neemt het signaal af naarmate de gebruiker verder af van de router gaat zitten te werken. De signaalsterkte van glasvezelinternet neemt over afstand gelukkig niet zo snel af. Organisaties in relatief grote ruimtes kunnen daardoor profiteren van een betere signaalsterkte in de hele faciliteit als de glasvezel gebruikt in het pand. Dit kan met name het geval zijn voor werknemers in werkruimten die zich op aanzienlijke afstand van de telecommunicatieruimte bevinden, wat negatief kan worden beïnvloed door de afstand met breedbandinternet.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.