Weekmarkt wordt steeds kleiner: 'Er kunnen hier dubbel zoveel kramen kwijt'

Weekmarkt wordt steeds kleiner: 'Er kunnen hier dubbel zoveel kramen kwijt'

De Lochemse weekmarkt is de afgelopen tijd flink ingekrompen. Waar het vroeger nog helemaal vol stond, staat er nu nog maar een hand vol kramen. Volgens marktverkopers is de sfeer echter niet weg, maar het aantal kramen is wel flink verminderd. 

Harm Seubring doet rondvraag op de markt. Lees verder onder de video...

"Food-kramen blijven wel staan, dat gaat nog prima. Maar de non-foodkramen zijn verdwenen. Denk aan ondernemers die schoenen en kleding verkochten", legt slager Marco Pasman uit. Het publiek bestaat vooral uit vaste klanten. "In de zomer heb je nog wel eens toeristen. Maar wij moeten het hebben van de vaste klanten."

Toegankelijkheid

Bloemenverkoper Harry Bonekamp heeft wat aan te merken op de toegankelijkheid van de markt. "Ik denk dat de krimp te maken heeft met de keien. Oudere mensen met bijvoorbeeld een rollator kunnen hier niet goed lopen", legt hij uit. Maar het aantal bezoekers is volgens hem het grootste probleem. "Er komt te weinig publiek, daardoor heeft de markt geen bestaansrecht meer." 

Ook Pasman ziet dat de markt kleiner is geworden. "Er kunnen hier dubbel zoveel kramen staan. Er passen er makkelijk veertig tot vijftig." (Genoeg omzet heeft hij nog wel.) "Er is genoeg omzet. Tuurlijk wil je altijd meer. Maar ik doe zeven weekmarkten. Als de ene markt wat minder is, is de andere wel meer." 

Vertrekken

Bonekamp overweegt om te vertrekken. "Als het zo doorgaat, gaan er nog meer ondernemers weg. Ik zit daar zelf ook aan te denken. Als er een andere goede markt op mijn pad komt, ben ik weg." 

De Lochemse weekmarkt wordt altijd op woensdagochtend gehouden. Op dit moment is er voornamelijk een assortiment van groenten & fruit, brood & banket, bloemen en dierenvoer te vinden. Tussen 8.00 uur en 12.30 uur zijn de kramen geopend. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.