Een spaarpotje opbouwen? Zo doe je het!

Een spaarpotje opbouwen? Zo doe je het!

Het hebben van een spaarpotje geeft een huishouden lucht. Men hoeft zich geen zorgen te maken over onverwachte kosten en de potentiële financiële problemen die hiermee gemoeid gaan. Toch is het voor veel mensen moeilijk om een spaarpotje op te bouwen. Je bouwt immers pas een spaarpotje op als je daadwerkelijk iedere maand geld overhoudt. Omdat het behoorlijk moeilijk is om structureel geld over te houden geven we je in deze blog enkele tips die je kunnen helpen bij het besparen van geld!

Inzicht in financiën

Om geld te kunnen besparen dien je allereerst inzicht te krijgen in je eigen financiën. Hoe beter jouw beeld is van jouw financiële situatie, hoe beter je hier ook geld op kunt besparen. Om inzicht te verkrijgen in jouw financiën is het belangrijk om een overzicht te hebben van alle inkomende en uitgaande kasstromen. Dit kun je zelf bijhouden, maar hier kun je ook een applicatie als Dyme voor gebruiken. Over het algemeen raden we het gebruik van een applicatie aan omdat deze over het algemeen foutlozer werkt als de mens. Aan de hand van dit overzicht kun je precies zien hoeveel geld jij uitgeeft en waaraan. Deze inzichten kun je vervolgens weer gebruiken om geld te besparen op de kostenposten waarvan jij vindt dat er teveel geld heen gaat!

Spaardoelen

Om geld te kunnen sparen kan het enorm helpen om te werken met spaardoelen. Wanneer jij spaardoelen voor jezelf stelt wordt het een stuk gemakkelijker om geld opzij te zetten voor dit specifieke spaardoel. Het genoemde spaarpotje is hierin een behoorlijk lastig spaardoel. Dit spaardoel wordt echter stukken tastbaarder wanneer je een keer in een situatie bent beland waarin je het spaarpotje nodig had gehad, maar deze niet had. Dit is echter een situatie die je te allen tijde moet zien te voorkomen. Probeer daarom altijd een spaarpot van ongeveer 2x het modaal inkomen gezin achter de hand te houden. Hiermee kun je dus altijd minimaal twee maanden vooruit wanneer het inkomen bijvoorbeeld wegvalt. Andere vormen van spaardoelen zijn natuurlijk de meer bekende vormen van spaardoelen als een vakantie, een auto of een ander tastbaar spaardoel. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.