Wilhelminafontein komt niet op vernieuwde Schupstoel: 'Dat zou geschiedvervalsing zijn'

Wilhelminafontein komt niet op vernieuwde Schupstoel: 'Dat zou geschiedvervalsing zijn'

De Wilhelminafontein zal niet op de vernieuwde Schupstoel in Zutphen geplaatst worden. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde dinsdagavond tegen dat plan. De rest van alle plannen rondom de herinrichting kregen wel de zegen van de het lokale bestuur.

Er werd weinig heil gezien in het idee. "Qua ruimte concurreert de fontein erg met de andere functies. Het moet groen en gezellig worden met bomen en tafeltjes. Dat matcht heel slecht", vertelt Dolf Logemann van GroenLinks. Bert Jansen van Bewust Zutphen-Warnsveld: "Het zou geschiedvervalsing zijn om de fontein op de Schupstoel te zetten, in plaats van op de locatie waar deze vanaf het begin heeft gestaan. Dus ik pleit ervoor om 'm daar neer te zetten, maar dan zullen er vast ook vraagtekens zijn."

SP-fractievoorzitter Mart de Ridder blikt terug op de geschiedenis. "Een waren een paar pro-oranje mensen die vonden dat er een pr-boost moest komen. Toen hebben een paar organisaties het gros van het geld betaald. Daar hebben ze het verhaal aan gekoppeld dat iedereen er aan mee kon betalen, wanneer zij een kwartje mee wilde investeren. Dat het dus door de burgers van Zutphen is geschonken ligt niet helemaal in de lijn van de waarheid", vertelt hij.

'Omwisselen met standbeeld'

Wethouder de Jonge zei eerder al dat het lastig is om een waterbassin voor de fontein aan te leggen. Burgerbelang'er Martijn Siemes: "Een fontein waar geen water uit komt is niet wat mensen willen zien." Wel vroegen ze om duidelijkheid over de fontein, omdat de huidige plek (de Bult van Ketjen) niet de goede plek zou zijn. "Ik pleit ervoor om 'm om te wisselen met het beeld van Sir Philip Sidney, omdat hij nooit tot de Bult van Ketjen is gekomen."

CDA bleek één van de weinige die wat zag in het plan, waarvoor een petitie opgezet werd. Hein Brunsveld: "De plannen voor de Schupstoel zijn gaan leven onder de Zutphense bevolking. En dan komt de deplorabele staat van de Wilhelminafontein weer naar boven. Dat vinden wij niet gek. De liefde voor ons erfgoed zit er bij veel inwoners diep in. En dat is mooi. Dat is iets om trots op te zijn en om te koesteren."

Op de vernieuwde Schupstoel komt onder andere een nieuwe vestiging van Van Rossum's Koffie. Jesse Sprikkelman sprak met barista Jeroen Jansen...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.