Nieuwe coronamaatregelen: geen festivals en niet meer naar de club

Nieuwe coronamaatregelen: geen festivals en niet meer naar de club

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Daarom zijn er nieuwe versoepelingen aangekondigd. "Niet leuk, wel noodzakelijk", aldus demissionair premier Mark Rutte.

Vanaf dit weekend gelden er nieuwe regels voor onder andere de horeca. Ze mogen openblijven, maar moeten iedere klant een vaste zitplaats aanbieden. Ook moet er anderhalve meter afstand gehouden worden. Feesten in cafés en kroegen is dus niet meer mogelijk. Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.

Verder moet alle horeca eerder sluiten. Dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends moet de deur gesloten zijn. Entertainment zoals live optredens, schermen met sportwedstrijden en harde muziek is verboden. Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Cultuursector

Ook de culturele sector krijgt te maken met nieuwe maatregelen. Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit. Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte. Maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.

Evenementen mogen maximaal 24 uur duren. Vandaar dat evenementen niet door kunnen gaan. Organisator De Feestfabriek maakte eerder al bekend dat ze Mañana Mañana niet door laten gaan. Ze waren daarmee het besluit van het kabinet voor. Eerder besloten ze al de Zwarte Cross niet te organiseren. "De kwaliteit voor de bezoekers kan niet gegarandeerd worden", zei organisator Ronnie Degen daarover.

In de achtertuin

De basisregels thuis blijven gelden. Wel sprak Rutte het volk streng toe over tuinfeestjes. "Het afremmen van het virus gaat niet alleen om aanscherping van maatregelen voor de horeca, evenementen en culturele sector. Kijk ook naar de eigen omgeving", vertelde hij. "Ik snap dat er borrels, feestjes en barbecues worden gehouden. Iedereen heeft behoefte aan gezelligheid. Op zich kan dat maar doe het verstandig en neem verantwoordelijkheid. Hou feestjes klein en beheersbaar."

De deltavariant is de reden dat voorzichtigheid belangrijk is. Demissionair minister Hugo de Jonge: "We grijpen nu in omdat de Deltavariant van het virus zich razendsnel verspreidt. Als we het in dit tempo laten oplopen, raakt dat straks ook mensen die nog geen weerstand hebben. Als we niks doen, loopt de zorgvraag weer op."

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

Steeds meer mensen zijn gevaccineerd...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.