Mart de Ridder nieuwe fractievoorzitter SP Zutphen, Nils Müller vertrekt uit raad

Mart de Ridder nieuwe fractievoorzitter SP Zutphen, Nils Müller vertrekt uit raad

Nils Müller gaat stoppen als fractievoorzitter van de Zutphense gemeenteraad. De 25-jarige Mart de Ridder zal zijn plek gaan overnemen. De Ridder is al lang actief voor de partij en heeft de afgelopen raadsperiode voor het eerst in de gemeenteraad gezeten.

Müller heeft zelf gekozen om te stoppen. Hij is blij dat De Ridder zijn plek overneemt. "Ik heb de luxe dat er een goede opvolger klaar staat. Daardoor kan ik me meer richten op de opbouw van de SP op straat, want ook dáár moeten we sterk staan", legt hij uit. Hij blijft dus wel actief voor de partij, maar niet in de gemeenteraad. Müller was sinds 2018 fractievoorzitter van de SP en sinds 2015 gemeenteraadslid. Hij keert niet terug op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

De Ridder is al jarenlang actief voor de SP-jongeren en kwam als hoogste nieuwkomer binnen op de SP kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Hij stond op nummer 4 van de kandidatenlijst en werd in maart 2018 gemeenteraadslid, omdat de SP toen vier zetels won bij de verkiezingen. Hij voerde samen met huurders acties tegen de gevolgen van een mislukte renovatie in de wijk Noordveen. De huurverhoging werd daardoor teruggedraaid. Ook maakt hij zich al langere tijd hard voor lagere afvalstoffenheffing.

Van vakkenvuller tot politicus

Hoe De Ridder bij de socialisten terecht is gekomen? "Ik werkte als vakkenvuller en werkte hard, maar toen ik een vaste aanstelling zou moeten krijgen, werd ik op straat gezet: ze vonden me te duur. Ze wilden goedkopere en nóg jongere vakkenvullers. Ik wilde wat doen aan die oneerlijkheid, want ik werkte gewoon hard. De SP was de partij die dat aanpakt en nu pak ik ook de oneerlijkheid op andere plekken in de samenleving aan. Het leven hoort niet te draaien om de winst van de baas."

De Ridder heeft zich al flink verzet tegen woonbedrijf Ieder1...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.