Toeristen weten de regio weer te vinden: 'We komen graag in Gelderland'
Een druk terras bij de VVV, op maandagochtend.

Toeristen weten de regio weer te vinden: 'We komen graag in Gelderland'

Een Duits gepensioneerd stel vraagt: "Wissen Sie, wie Sie zum Tourismusbüro kommen?" Iets verderop in de stad vraagt een veertiger met een Engels accent: "Where can I find the museum?" Toeristen weten Zutphen weer te vinden, na een zomer zonder reizen.

In het kort: 
  • Reizen mag weer meer
  • Duitse media bezoekt Zutphen
  • Mark Schuitemaker verwacht ook jonge toeristen

Langzaam is de wereld aan het versoepelen. Dat betekent dat steeds meer mensen de wereld weer over mogen reizen. In Zutphen levert dat volle terrassen op met toeristen. "Het is fijn dat het weer mag! Normaal kwamen we elke maand wel een keer in Gelderland", legt het Duitse stel uit. Ze wonen in de buurt, in Kleef.

Mark Schuitemaker, van toeristenplatform InZutphen, is voorbereid op een druk seizoen. "We zagen dit al een beetje aankomen, in het voorjaar hebben we een belronde gedaan langs de verblijfsaccomodaties in de omgeving en daarin werd ons al duidelijk dat er veel boekingen waren", legt hij uit.

Duitse media

Promotie voor de Hanzestad wordt er flink gemaakt. Schuitemaker is onlangs op pad geweest met The Lonely Planet. Ook bracht de Duitse regionale krant NRZ en een groot Duits persbureau een bezoekje aan Zutphen. "En we hebben met de horeca 50.000 bierviltjes gemaakt met daarop een link naar onder andere de uitagenda, winkels en dergelijke."

De zomer is nog niet eens echt begonnen, maar Schuitemaker is hoopvol. "Ik verwacht dat het weer een gezellige zomer wordt met volle terrassen en gezellige winkelstraten." Evenals het Duitse stel. "Wij willen ook graag weer eens naar Nijmegen, Doetinchem en Apeldoorn. Maar Zutphen stond bovenaan ons lijstje!" Ze moesten wel even wennen aan Nederland. "We hoeven hier geen mondkapjes op in de winkels. Dat is bij ons nog niet zo."

Zutphen is tot nu toe nooit een hotspot geweest voor jonge toeristen. Volgens Schuitemaker is dat aan het veranderen. "Ik zie het in onze VVV en in de straten en hoor dat ook van ondernemers terug. Hij hoopt dat die jongeren deze zomer ook eens Zutphen bezoeken. "Vanaf 17 juli is het echt vakantie en verwacht ik ook wel meer jongere mensen te zien", beklemtoont hij.

Lees verder onder de foto...

Ook dit terras zat maandag lekker vol.  | Jesse Sprikkelman / LGLD
Ook dit terras zat maandag lekker vol.

Evenementen

Een bruisend winkelcentrum of uitgaansleven heeft Zutphen niet. De stad moet het vooral hebben van alle historie. Schuitemaker probeert ook met de vele evenementen toeristen te trekken. "We promoten onder andere de culinaire wandelingen en werken mee aan evenementen zoals het u13 toernooi van FC Zutphen en de World Press Photo." Wat ze daarnaast nog doen? "Denk aan streekproducten verkopen en alle folders en kaarten in het Duits, Engels en Nederlands aanbieden."

De evenementen zijn er nog niet, maar het Engelse stel wat de weg naar de markt zoekt vermaakt zich prima. "We genieten van de historie en van de fijne terrassen. Zutphen is een heerlijke stad voor een dagje en nachtje weg. Wij maken een midweek lang een rondreis door het Oosten van jullie land."

Mark Schuitemaker. | LGLD
Mark Schuitemaker.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.