Zutphense complotdenkers hitsen elkaar op via social media, politie houdt alles goed in de gaten
Via Snapchat hitsen mensen elkaar op.

Zutphense complotdenkers hitsen elkaar op via social media, politie houdt alles goed in de gaten

Via social media-platformen zoals Snapchat en Telegram wordt opgeroepen om onrust te gaan stoken in Zutphen. Deze mensen zijn tegen de corona-maatregelen en vinden dat daar wat aan gedaan moet worden. Naar alle waarschijnlijkheid is het gewoon grootspraak, de politie houdt alles wel nauwlettend in de gaten.

In het kort: 

  • Politie houdt social media goed in de gaten. 
  • Burgemeester Vermeulen: 'demonstraties moeten gemeld worden'.
  • Geen noemenswaardige incidenten op het stadhuis.

Er zijn verschillende groepen op social media waarin dit soort oproepen geplaatst worden. Ze lijken zich veilig te wanen in hun groepchats, maar de politie leest mee. "Wij monitoren als politie dagelijks vele kanalen, dus ook geruchten en oproepen die daar gedaan worden", legt Henk Kremer van de politie Oost-Nederland uit. Ze zeggen dat het in de gaten houden van social media een belangrijk onderdeel is van het brede politiewerk.

Monitoren

Aanwezig zijn in groepchats is niet alles. "We horen ook de geruchten een geluiden. We ondernemen stappen zoals onze aanwezigheid op verzamellocaties die online genoemd zijn. Onze aanwezigheid op zo’n locatie hebben we daarbij ook bewust regelmatig benoemd. Dat is dan een operationele afweging." Niet alleen de grote groepen worden in de gaten gehouden, "als daar aanleiding toe is, dan worden ook kleine groepen en kanalen gemonitord."

Lees verder onder de foto...

Het politiebureau van Zutphen. | Harm Seubring / LGLD
Het politiebureau van Zutphen.

De politie staat in nauw contact met de gemeente. Burgemeester Annemieke Vermeulen: "We zijn alert op signalen van radicalisering of extremisme. Als we dergelijke signalen krijgen bekijken we in overleg met betrokken partners of er inderdaad sprake is van radicalisering en welke inzet daarbij past."

Demonstreren mag gewoon, meldt Vermeulen. "Van een demonstratie moet wel vooraf kennisgeving worden gedaan bij de gemeente. Die kennisgeving wordt beoordeelt en aan een demonstratie kunnen voorschriften worden verbonden ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden."

Naar het gemeentehuis

De stap om inderdaad 'verhaal' te halen bij het gemeentehuis zetten veel complotdenkers niet. "We horen en zien dat er verschillende meningen zijn over de maatregelen, hoewel dat nu alweer anders is dan in de tijd van de strenge lockdown. Waar nodig leggen we het graag nog eens uit. We hebben geen situaties gehad dat het onbegrip heeft geleid tot overlast."

Burgemeester Annemieke Vermeulen. | Harm Seubring / LGLD
Burgemeester Annemieke Vermeulen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.