Vogelbescherming en Waterschap doen oproep: 'Voer vogels niet in de zomer'

Vogelbescherming en Waterschap doen oproep: 'Voer vogels niet in de zomer'

Wie heeft het vroeger niet gedaan, samen met opa en oma: de eenden en ganzen brood voeren. Maar die gewoonte moeten we afleren, zeggen verschillende instanties. Het voeren van brood is namelijk best slecht voor de dieren én voor de natuur er omheen.

In het kort: 

  • In de Achterhoek is veel overlast van ganzen.
  • Het Waterschap Rijn en IJssel roept op de dieren niet te voeren.
  • Vogelbescherming: "Het voeren van ganzen is niet per definitie slecht."

“Brood is niet het natuurlijke voedsel van ganzen en eenden. Het is niet goed voor hun spijsvertering”, vertelt Petra Augustijn, woordvoerder van het Waterschap Rijn en IJssel. Daarom heeft het Waterschap, samen met gemeenten, besloten om op diverse plekken borden te plaatsen. Daarop staat de oproep om de watervogels niet te voeren, en beknopte informatie daarover.

Overbevolking

Een probleem waar steeds meer gemeenten mee te maken krijgen is een grote hoeveelheid aan ganzen. Het voeren van de dieren helpt daar flink aan mee. “Het zorgt voor overbevolking, waardoor ze agressief naar elkaar worden. Als er veel ganzen op zo’n plek aanwezig zijn, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor het verkeer.”

Daarnaast is het op sommige plekken ook vies door de watervogels. Verspreid over de stoepen en in het gras liggen de uitwerpselen van de dieren. Bij eenden valt dat nog mee, maar die van de ganzen zijn een maatje groter. Bovendien zijn de watervogels niet bepaald ‘nette eters’. Ze laten veel etensresten achter, waar ratten en muizen op afkomen.

Helemaal niet voeren?

Mogen we ze dan helemaal niet voeren? Het waterschap heet het liever niet, maar de Vogelbescherming denkt daar anders over. “Het voeren van ganzen is niet per definitie slecht”, vertelt woordvoerder Marc Scheurkogel uit. “Belangrijk is wél dat het juiste voer wordt gegeven en er met mate wordt gevoerd.” Hij heeft het dan niet over brood. “Dat is te zout, wat niet goed is voor hun gezondheid.”

Maar is er dan een alternatief? “Af en toe wat broodkruimels kan niet veel kwaad, maar overmatig brood voeren wel. Ganzen eten voornamelijk gras, riet en waterplanten. Wanneer je toch wilt voeren zijn granen of grassen dus een alternatief.”

Waterkwaliteit

Het water is erg ook erg belangrijk voor de eenden en ganzen. Doordat er veel brood wordt gevoerd, gaat de waterkwaliteit achteruit. De Waterschap-woordvoerder legt uit: “Zowel het brood als de uitwerpselen bevatten voedingsstoffen waardoor bijvoorbeeld (blauw)algen in het water kunnen groeien of kroos. Hierdoor krijgen andere onderwaterplanten geen kans om te groeien, want zowel de blauwalgen als kroos veroorzaken een afdekkende laag op het water. Deze kunnen ook voor zuurstoftekort zorgen waardoor vissen het moeilijk krijgen. 

De Vogelbescherming vult aan: “Nog los van het feit dat brood te zout is, kan brood dat blijft liggen gaan schimmelen. Als dat brood in het water blijft liggen kan het voedingsbron worden voor algen en ziekteverwekkers.  Ook de extra hoeveelheid eendenpoep draagt daar natuurlijk aan bij, want waar veel eenden samenkomen om te eten, wordt er ook veel gepoept.”>

Met mate

Zowel Augustijn (Waterschap Rijn en IJssel) en Scheurkogel (Vogelbescherming Nederland) willen een oproep doen aan de mensen die graag de eenden en ganzen voeren. “Het voeren van vogels kan een steuntje in de rug bieden. Zeker in de winter of bij extreme weersomstandigheden als langdurige droogte. Maar bittere noodzaak is het niet”, zegt Scheurkogel. Augustijn: “Voer vogels altijd met mate, het liefst alleen in de winter en in je eigen tuin of op het balkon. In de zomer is er genoeg (en gevarieerd) voedsel te vinden.”

Gazen achter hekwerk, zodat ze de straat niet oplopen. | Jelle Seubring / LGLD
Gazen achter hekwerk, zodat ze de straat niet oplopen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.