Vanuit het onderwijs naar de uitvaartbranche: Henk maakte de bijzondere overstap

Vanuit het onderwijs naar de uitvaartbranche: Henk maakte de bijzondere overstap

  •  Opvallende overgang
  •  14 mei 2021
  •  

Een carrièreswitch maken is een gedurfde stap. Henk Muileman stopte in het onderwijs en besloot om als uitvaartspreker te gaan werken. Zijn ervaring in het onderwijs komt goed van pas. Met mensen in gesprek gaan is voor hem geen uitdaging. Dit gebruikt hij om de nabestaanden te begrijpen en te helpen in een zware tijd.

Ron Selles in gesprek met Henk Muileman. Lees verder onder de podcast...

"Een goede kennis vroeg aan mij of ik op de uitvaart van zijn broer wilde spreken. Ik voelde meteen dat ik dit moest doen, ik kan dit. We hebben een afspraak gemaakt en zo heb ik de hele uitvaart geregeld", vertelt Muileman. Omdat het hem goed afging en hij er voldoening uit haalde, besloot hij een carrièreswitch te maken. “Ik heb niks te verliezen, ik ga het gewoon doen”, dacht hij.

Onderwijs als basis

Het onderwijs hielp hem naar zijn carrière als uitvaartspreker. “Ik heb geleerd hoe ik gesprekken moet voeren en ik kan heel goed mensen mee- en aanvoelen”, legt hij uit. Als uitvaartspreker heb je als doel om iedereen een goed afscheid te geven, maar tegelijkertijd is het doel om recht te doen aan de overledene.

Het is de bedoeling om dingen te benoemen die van belang zijn, die ertoe doen. “Bij een afscheid maak je de balans op van de man of vrouw en daar horen ook negatieve dingen bij, als die er zijn. Die worden mild benoemd, het is zoals het is.”

Vreemde eend

Als uitvaartspreker kom je als een soort van indringer in een gezin, een familiesituatie. Je bent een vreemde eend in het bijt. Het is de kunst om na afloop van het eerste gesprek om de familie een vertrouwd gevoel te geven. Privacy staat hoog in het vaandel. “Het is niet mijn taak om mee te voelen met de mensen die verdriet hebben. Ik sta er verder vanaf en kan dit verdriet handelen”, aldus Muileman.

Bij een nagesprek met nabestaanden is er ruimte om het ventiel iets losser laten en sommige emoties wel binnen laten komen. “Zoals u het graag wilt”, staat hoog in het vaandel bij de uitvaartspreker. “Sommige mensen willen een gedicht, muziek of en levensverhaal in het dialect. Samen met de nabestaande maken we er iets moois van. Er gaat wel eens wat mis tijdens een dienst en dit kan gebeuren, niemand is volmaakt. Een ceremonie heeft een belangrijk rol en is een ijkpunt om iets af te sluiten en de draad weer op te pakken. Afscheid nemen van je geliefde doe je maar één keer. Er is maar één mogelijkheid om te zeggen wat je vindt, denkt of voelt.”

Je eigen afscheid

Na afloop lijkt het soms op een bruiloft. Na een ceremonie valt vaak de spanning bij mensen weg. Een diepe zucht en men ontspant en dan kan er tijdens de koffietafel ook wel weer wat gelachen worden. “Je ziet mensen uit ooghoeken naar elkaar kijken en je ziet de ontspanning komen”, aldus Muileman. Er zijn ook mensen die tijdens hun leven de balans al op willen maken en hun levensverhaal op schrift willen zien. Dit is iets wat deze uitvaartspreker ook doet. “Zelf je verhaal vertellen en dit kan met muziek of foto’s. Zelf de regie in handen houden in hun eigen afscheid.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.