Q&A: Wat kunnen deze nieuwe Tweede Kamer-partijen betekenen voor onze regio?
De Tweede Kamer.

Q&A: Wat kunnen deze nieuwe Tweede Kamer-partijen betekenen voor onze regio?

De Tweede Kamer telt drie nieuwe politieke partijen na de verkiezingen van maart. Dat BoerBurgerBeweging populair is in onze regio, is natuurlijk logisch. Maar wat willen die andere twee partijen, JA21 en Volt, voor Lochem betekenen? Wij vroegen het Joost Eerdmans (lijsttrekker JA21) en Martin Gravelotte (kandidaat-kamerlid Volt).

Onze gemeenten hebben, net als alle andere gemeenten, een burgemeester die niet gekozen is. Waarom willen jullie dat veranderen?

Joost Eerdmans (JA21): "Een gekozen burgemeester heeft meer binding met de gemeente. Het is iemand die bereid is om in zijn of haar gemeente campagne te voeren, er al woonachtig is en kennis heeft van de lokale stand van zaken. Het vergroot de betrokkenheid van burgers bij de politiek en voorkomt het benoemen van burgemeesters in achterkamertjes."

Martin Gravelotte (Volt): "De burgemeester heeft de meest verbindende functie in een gemeente. We willen deze door de inwoners laten kiezen, omdat ze dan zelf bepalen wie hen verbindt. Burgemeesters hebben lang niet overal genoeg steun. Als men zelf kiest zorgt dat voor meer tevredenheid. Het is gek dat we in onze democratie de burgemeester niet kunnen kiezen. En eigenlijk moeten wethouders ook gekozen worden."

In Zutphen, is een asielzoekerscentrum gevestigd. Hier kunnen migranten veilig verblijven. Echter is er wel vaak overlast. Wat willen jullie daaraan doen?

Joost Eerdmans (JA21): "Wij vinden dat Nederland geen asielzoekers meer moet toelaten. Opvang van asielzoekers dient op een humane manier in de eigen regio plaats te vinden. Tot die tijd willen wij asielprocedures drastisch inkorten en het stapelen van procedures, waardoor asielzoekers eindeloos in Nederland kunnen blijven, onmogelijk maken."

Martin Gravelotte (Volt): "Wij willen meer vluchtelingen. En er hoeft ook geen rem op te zijn. Wel zijn er goede afspraken nodig binnen de Europese Unie. Het moet een gezamenlijk probleem worden, want andere landen drukken zich waar het maar kan. Ik vind het mensonwaardig dat er partijen zijn die anders vinden, dat kan echt niet. Als mensen echt in nood zijn kun je ze niet buiten de deur houden."

Onze regio ligt vlak bij Duitsland. Maar ondernemen of wonen over de grens is niet zo heel makkelijk. Wat willen jullie daaraan doen?

Joost Eerdmans (JA21): "Duitsland is onze meest belangrijke handelspartner. Als doorvoerland met de haven van Rotterdam en Schiphol is het van belang dat onze infrastructuur naadloos aansluit bij de Duitse grens. Daarin wil JA21 investeren. Ook willen wij investeren in betere treinverbindingen, zodat Duitsland makkelijker en sneller bereikbaar is."

Martin Gravelotte (Volt):"Je valt als ondernemer in twee verschillende belastingregimes. Je moet ervoor zorgen dat je niet teveel belasting betaalt, het is namelijk heel lastig. Verhuizen moet ook makkelijker worden. Het is niet zo ingewikkeld om daar goede afspraken over te maken. Wonen en werken in andere lidstaten moet niet moeilijk zijn."

Gaan we jullie binnenkort ook zien in onze lokale politiek?

Joost Eerdmans (JA21): "Wij pakken het iets rustiger aan. Op dit moment zijn we al actief in een aantal provincies. Voor een nieuwe partij is gecontroleerde groei belangrijk. Hierop gaan wij ons na de Tweede Kamerverkiezingen verder oriënteren."

Martin Gravelotte (Volt): "Volt wil de lokale democratie gaan versterken. We willen lokaal gaan werken met burgerfora. Dit zijn dan burgers die betrokken worden bij belangrijke besluiten. Ook moet er verder gegaan worden met burgerbudgetten. In de gemeenteraad van de grensregio komen zou erg handig zijn. Het is een mooi begin van een goede samenwerking."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.