Warnsveldse supermarktmanager ziet winkeldiefstallen afnemen. Dit is hoe dat komt
Mark Bakker van de Albert Heijn in Warnsveld.

Warnsveldse supermarktmanager ziet winkeldiefstallen afnemen. Dit is hoe dat komt

Mark Bakker, supermarktmanager van de Albert Heijn in Warnsveld, heeft het aantal winkeldiefstallen zien afnemen. Hij heeft nieuwe stappen gezet om ervoor te zorgen dat iedereen netjes z'n boodschappen afrekent.

In 2020 heeft Bakker ongeveer zeventig aangiftes moeten doen van winkeldiefstal. "Dit betreft aangiftes op heterdaad en aangiftes welke gemaakt zijn naar aanleiding van camerabeelden, waarbij achteraf middels herkenning door de politie alsnog verdachte zijn aangehouden", legt hij uit.

Winkeldieven krijgen standaard een winkelverbod. Maar dat aantal "zal iets lager liggen, aangezien er ook een aantal meerdere keren in onze winkel zijn geweest alvorens we ze hebben kunnen aanspreken." Het winkelverbod wordt door de supermarkt afgegeven, daar hoeft de politie niet tussen te komen. Af en toe wordt er één uitgereikt aan iemand die overlast veroorzaakt. "Vorig jaar is dat één keer voorgekomen. Het is altijd zaak overlast tijdig te voorkomen en op tijd in gesprek te gaan met iemand voordat het eventueel escaleert."

Samenwerking wijkagent

Aan het aantal winkeldiefstallen vorig jaar is te zien dat er een dalende trend bezig is. Hoe dat komt? "Mede door de goede samenwerking met de politie Zutphen en in het bijzonder onze wijkagent", legt Bakker uit. "De lijnen zijn kort en de bereidwilligheid om ons te helpen groot."

Sinds vrijdag werkt de supermarkt, net als de Albert Heijn in Zutphen, met een collectief winkelverbod. Initiatiefnemer voor de invoering van het collectief winkelverbod is de gemeente Zutphen. De supermarkten werken samen met de gemeente en politie om zo de aangifte en het winkelverbod in goede banen te leiden.

Effectieve straf

Bakker: "Het Collectief Winkelverbod zorgt voor een afname van criminaliteit en overlast en zorgt daarnaast voor het preventief tegengaan van mogelijke winkeldiefstal en overlast gevende situaties." Bij een collectief winkelverbod wordt een winkeldief, die binnen een jaar nog een keer een winkeldiefstal bij een aangesloten deelnemer pleegt, de toegang geweigerd tot alle aangesloten winkels. "Het opleggen van een winkelverbod is een zeer effectieve maatregel om overlastgevers aan te pakken", legt hij uit.

Supermarkten in Warnsveld die meedoen aan het Collectief Winkelverbod zijn te herkennen aan de sticker bij de ingang. Als iemand met een verbod toch de winkel in gaat, is dit een strafbaar feit, namelijk huisvredebreuk.

Wethouder Annelies de Jonge (l) en supermarktmanager Mark Bakker (r). | Harm Seubring / LGLD
Wethouder Annelies de Jonge (l) en supermarktmanager Mark Bakker (r).

De sticker van het Collectief Winkelverbod. | Harm Seubring / LGLD
De sticker van het Collectief Winkelverbod.

Het winkelcentrum van Warnsveld. | Harm Seubring / LGLD
Het winkelcentrum van Warnsveld.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.