Gemeente Zutphen laat belangrijk onderzoek doen door stagiair. Ze vinden het zelf niet representatief
De regenboogvlag op het stadhuis.

Gemeente Zutphen laat belangrijk onderzoek doen door stagiair. Ze vinden het zelf niet representatief

De gemeente Zutphen roept vaak dat LHBTI-acceptatie een belangrijk onderwerp in de gemeente is. Je zou dan ook verwachten dat ze veel moeite en energie steken in een onderzoek daarover. Echter bleek niets minder waar: het hele onderzoek werd uitgevoerd door een stagiair.

Het onderzoeksrapport 'De veiligheid van LHBTI+ jongeren in de gemeente Zutphen' is volledig uitgevoerd door een student van de Radboud Universiteit. Dit is gedaan in opdracht van de afdeling Bestuursondersteuning van de gemeente Zutphen. Wel is het volledige rapport nog eens nagelezen door de stagebegeleider van de student. Verder hebben er geen professionele (afgestudeerde) onderzoekers aan meegeholpen.

Burgemeester Annemieke Vermeulen legt uit dat de student het voor haar afstudeer vakken gedaan heeft. Er is een enquete gehouden onder zo'n 70 LHBTI-jongeren, er zijn er zo'n 700 in de gemeente. "Er staat ook in dat dit niet representatief is. Daarom zijn we ook voorzichtig om op basis van kleine aantallen grote conclusies te trekken. Het helpt ons wel om een beeld te krijgen, dus voor ons is het onderzoek heel waardevol. Daarom heeft het college besloten aan de slag te gaan met de aanbevelingen", legt de burgemeester uit.

Lees verder onder de foto...

Burgemeester Annemieke Vermeulen. | Jelle Seubring / LGLD
Burgemeester Annemieke Vermeulen.

Niet representatief dus, maar schijnbaar wel representatief genoeg om het op bestuurlijk niveau te bespreken. Binnenkort zal er in de gemeenteraad over gesproken worden namelijk. Het voltallige college heeft er al naar gekeken. "We willen binnenkort hierover in gesprek met de gemeenteraad, om toch als gemeente meer zichtbaar te worden op dit thema", zegt Vermeulen daarover. Ook wordt er binnenkort een forum-vergadering over georganiseerd. De burgemeester zegt deze week daarover te spreken met raadsleden.

Geen cijfers maar daden

Naast (volgens de gemeente niet representatieve) cijfers is er meer uit het onderzoek genomen. Zo zal er deze maand een bijeenkomst georganiseerd worden waar LHBTI-jongeren elkaar kunnen ontmoeten op een veilige plek. "Want dat wordt gemist in Zutphen blijkt uit dit onderzoek." Om die cijfers draait het onderzoek volgens Vermeulen dan ook niet echt. "Op die manier wil ik dit onderzoek dan ook gebruiken, om inzicht te krijgen in ogenschijnlijk kleine stappen die wij als gemeente kunnen zetten."

Ze wil liever daden dan symbolen. "Dit soort stappen zijn in mijn ogen groter dan bijvoorbeeld het aanleggen van een regenboogzebrapad. Het helpt jongeren meer wanneer we naar hen luisteren dan wanneer we enkel symbolen uitdragen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.