Omdenken helpt in energiebesparing

Omdenken helpt in energiebesparing

Vastgeroest in patronen en denkwijzen, zien we soms meest eenvoudige oplossingen niet. Zo ook bij het gebruik of het besparen van energie. Niet alleen in ons eigen energieniveau, maar ook in de energie die we dagelijks gebruiken. Voor warm water, het opladen van de telefoon en het verwarmen van je huis.

Onlangs liet de gemeente Zutphen weten dat zij de inwoners meer gaan helpen bij het besparen van energie. Met maar liefst drie ton beschikbaar vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, kunnen ze geld inzetten voor verschillende maatregelen. Genoemd worden kleine en grotere energiemaatregelen zoals LED-lampen en tochtstrips, maar ook voorlichting over energie. Eerder al kond je op de site lezen dat Groene energie steeds populairder lijkt te worden in Zutphen. Een goed moment dus voor nog een manier van energie besparen.

Wat je niet verbruikt...

Energiekosten zijn een substantieel deel van onze uitgaven. Bezuinigen kan daarom al snel winstgevend zijn. In energie en in jouw portemonnee. Klinkt bezuinigen voor jou als ‘iets niet doen’? Lees dan snel verder dat het ook anders kan.

Als je weet dat zo’n 75% van deze energie bestemd is voor het verwarmen van ruimtes (onze huizen onder andere), is daar beginnen dus slim. Doordat er warmte uit de ruimtes verdwijnt, moeten we opnieuw verwarmen of bijverwarmen. Als je ervoor kan zorgen dat de warmte langer binnen blijft, is er dus minder energie nodig. Dat binnenhouden van die warmte doe je dus niet door iets te laten maar door iets te doen. Namelijk je woning isoleren.

Waar begin je?

In een tussenwoning is het energieverbruik minder dan in een vrijstaande woning. En in een nieuwe woning is het energieverbruik minder dan bij een oud huis. Ook dat klopt, tenzij dat mooie oude huis geïsoleerd is. Dat isoleren kan op vele manieren en met ook nog eens veel verschillende materialen. Wat in jouw situatie geschikt is, heeft met vele aspecten te maken en met name de huidige staat van je woning. Bij isoleren is het dus verstandig je goed voor te laten lichten en de huidige staat van de woning, net als je verbruik en je budget in kaart te brengen.

Verschillende materialen hebben niet alleen een verschillende prijs maar ook verschillende kenmerken die verder gaan dan alleen de isolatie waarde. Om je een beeld te geven noemen we de drie meest gebruikte materialen met enkele kenmerken

Soorten isolatie

We beginnen met PIR isolatie, ook het meest populaire materiaal omdat het eenvoudig is in de verwerking en daarbij een hoge isolatiewaarde heeft. PIR platen kenmerken zich door een gesloten cellenstructuur. Hierdoor zijn ze vochtwerend maar ook sterk en goed beloopbaar. Deze combinatie zorgt er voor dat ze erg geschikt zijn voor het isoleren van vloeren en platte daken.

Glaswol is een isolatiemateriaal dat zowel als platen maar ook op rol verkrijgbaar is en in verschillende dikten. Ondanks dat glaswol een lagere isolatiewaarde heeft dan PIR is het veelzijdigheid en duurzaam en daardoor een veel gebruikt materiaal. Glaswol is zowel geschikt voor dak-, muur-, vloer als wandisolatie. Daarbij zijn de verwerkingskosten van glaswol laag.

Als laatste steenwol isolatie. Een 100% recyclebaar materiaal geschikt voor onder andere dak-, muur- en vloerisolatie. Het is een goedkoop alternatief, heeft een hoge isolatiewaarde en is onbrandbaar. Het nadeel van steenwol is dat er tijdens de verwerking een grote kans op irritatie is. Hierdoor is het verstandig om tijdens het verwerken altijd handschoenen en een stofmasker te dragen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.