Man aangehouden in Zutphen na dreiging met terrorisme

Man aangehouden in Zutphen na dreiging met terrorisme

De politie heeft dinsdagavond in Zutphen een 30-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het dreigen met een terroristisch misdrijf. Hij wordt daarnaast verdacht van opruiing tot terrorisme. Dat zou zijn gebeurd op social media.

De aanhouding, in een appartement aan de Polsbroek in Zutphen door de Dienst Speciale Interventies, volgde op informatie van de AIVD. Bij de doorzoeking van de woning van de man zijn geen wapens of explosieven aangetroffen. De man wordt verhoord door de rechercheurs van de Landelijke Eenheid om meer duidelijkheid te krijgen over de verdenkingen tegen hem.

Verslaggever Jesse Sprikkelman geeft uitleg. Lees verder onder de video...

In zijn woning is beslag gelegd op verschillende gegevensdragers. Het arrestatieteam viel de woning binnen met flashbang-granaten. Deze worden ingezet om te zorgen dat de verdachte gedesoriënteerd raakt en zo makkelijk opgepakt kan worden. Dit wordt vaak toegepast bij verdachte die gewapend zijn of snel kunnen vluchten.

De man is geboeid en met een blinddoek op naar het politiebureau gebracht. Waar hij van verdacht wordt is niet duidelijk. De man had weinig contact met zijn buren. "Wij spraken hem weinig en wisten niks van hem. Je zag 'm ook nooit. We wisten wel dat daar iemand woonde, maar dat is dan ook alles", aldus de buurman.

'Geschreeuw en geknal'

De buurt schrok wel van alle ophef. "Het was spectaculair met heel veel lawaai", legt hij uit. "We hoorde geschreeuw en knallen, pas later hadden we door dat het om een arrestatie ging." Een voorbijganger: "Deze flat is een combinatie van ouderen en ongure types. Dat is best wel vreemd eigenlijk. Ik begreep dat de ouderen met het hart in hun keel zaten doen alles gebeurde.

Het appartementencomplex de ochtend na de inval. | Jesse Sprikkelman / LGLD
Het appartementencomplex de ochtend na de inval.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.