Zorgen om slecht onderhouden panden in de binnenstad

Zorgen om slecht onderhouden panden in de binnenstad

De Zutphense PvdA-fractie maakt zich zorgen om de slecht onderhouden monumentale panden in de Zutphense binnenstad. Ze zeggen te zien dat de meeste pandeigenaren hun vastgoed goed onderhouden, maar dat het soms ook echt verkeerd gaat.

PvdA-Raadslid Jasper Bloem: "Het gaat om panden waar aantoonbaar jarenlang geen onderhoud is gepleegd en er zelfs risico’s zijn in de constructie van het pand. In enkele gevallen zijn er zulke risico’s dat de woonveiligheid in het geding is. Als pandeigenaren zich in zulke gevallen niets aantrekken van huurders die dit aan de orde stellen zou de gemeente handhavend op moeten treden."

De Erfgoedverordening en de Woningwet bieden voldoende mogelijkheden om regulier onderhoud aan gemeentelijke monumentale panden af te dwingen. Bovendien is er in Zutphen veel kennis aanwezig over het onderhoud aan monumenten waar gebruik van gemaakt kan worden. Toch hebben ze wat vragen bij het Zutphense college neergelegd.

'Bescherming van het stadsgezicht'

Ze willen weten of de gemeente toezicht houdt op het onderhoud aan monumentale panden en de bescherming van het stadsgezicht. Verder vragen ze zich af of de gemeente afspraken maakt met eigenaren hierover, welke sancties opgelegd worden wanneer een pand verwaarloost wordt, welke afdwingbare afspraken er te maken zijn en waar huurders een onveilige woonsituatie kunnen beantwoorden. Hun schriftelijke vragen zullen binnenkort beantwoord worden.

Bloem: "Slecht onderhoud heeft vervelende consequenties die dat voor huurders heeft. Daarbij komt ook dat de binnenstad het visitekaartje en de banenmotor van Zutphen is en onderhoud aan monumentale panden bijdraagt aan een aantrekkelijke binnenstad."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.