Weten jongeren wel op wie ze moeten stemmen?

Weten jongeren wel op wie ze moeten stemmen?

Eén op de drie jongeren heeft tijdens de vorige verkiezingen niet gestemd. 17 maart komen de verkiezingen er weer aan en er is heel wat veranderd. Er zijn dit jaar 37 partijen verkiesbaar, terwijl dit er de vorige verkiezingen maar 28 waren. Weten jongeren nog wel een keuze te maken?

Volgens het CBS hebben jongeren van 18 tot 25 jaar de minste politieke interesse van alle stemgerechtigden. “Jongeren houden zich vaak ook niet met politiek bezig. Ze hebben vaak het beeld dat dat iets is voor als je 30 of 40 jaar bent. Dat klopt ook ergens wel, want veel debatten gaan over onderwerpen die je als 18-jarige niet echt aanspreken, zoals de AOW-leeftijd of de verpleeghuiszorg,” vertelt Jorn Lok (24), forumlid van de VVD Zutphen-Warnsveld.

SP-bestuurslid en wethouder Zutphen Mathijs ten Broeke (30): “Als ik om me heen kijk naar jongeren die een huis zoeken en geen woning kunnen vinden, dat zijn onderwerpen die hartstikke politiek zijn. Op het moment dat ze daarmee geconfronteerd worden en erover gaan nadenken, dan zijn ze ontzettend bezig met politiek.”

Sociale media

De pandemie heeft grote gevolgen voor jongeren, en met hun stem kunnen ze de uitweg en nasleep van deze crisis mede helpen bepalen. Politieke partijen roepen via sociale media jongeren op om te gaan stemmen en proberen hen te overtuigen van hun standpunten. Op Instagram, YouTube en zelfs TikTok zijn accounts van politieke partijen te vinden. Voor mensen die echt nog geen idee hebben waar ze op gaan stemmen, zijn er ook meerdere accounts op sociale media die proberen een simpel maar duidelijk overzicht te maken van alle partijen. @partijprogrammasinposts plaatst bijvoorbeeld elke dag een stelling van de politieke partijen op Instagram, en per partij zijn deze stellingen gemakkelijk terug te vinden in de highlights van het account.

Stemwijzer

Daarnaast bestaat er speciale stemwijzer speciaal gericht op jongeren. Via de website van Young Voice kunnen jongeren de stemwijzer invullen waarbij elke stelling wordt begeleid door een uitlegfilmpje. Na afloop wordt niet alleen duidelijk welke partij bij de jongere past, maar ook op welk gebied hij of zij het eens is met de partij. Ook handig: de jonge kiezer kan gelijk doorklikken naar de jongerenorganisatie van elke partij.

"Zeker met corona is het nu extra lastig om een partij te vinden die bij je past"
Mathijs ten Broeke

Jorn Lok: “Ik denk ook dat je als jongere bij jezelf na moet gaan welke onderwerpen voor jou belangrijk zijn. Bij elke kieswijzer kunnen jongeren dan ook aanvinken welke onderwerpen voor hen het belangrijkst zijn. Daarmee zouden ze wel voldoende inzicht moeten krijgen in wat de partijen willen. En uiteindelijk ook welke partij bij ze past.”

“Zeker met corona is het nu extra lastig om een partij te vinden die bij je past,” vertelt Mathijs ten Broeke. “Het beste vind ik dat je verschillende mensen van verschillende partijen spreekt. Dat geeft het beste beeld van wat voor ideeën en visie die partij op de maatschappij heeft. Een stem uitbrengen en verkiezingen gaan ook over je eigen leven. En als het op die manier dichtbij komt geeft dat meer motivatie om je te verdiepen en uiteindelijk je stem uit te brengen.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.