Alex van Hedel blijft nog even aan de macht in Brummen
Alex van Hedel na een verwoestende brand in Brummen.

Alex van Hedel blijft nog even aan de macht in Brummen

Burgemeester Alex van Hedel mag voorlopig nog even aan de bak in Brummen. Hij is voor een tweede ambstermijn benoemd als burgemeester van de gemeente.

Van Hedel is benoemd voor een periode van zes jaar. Zijn herbenoeming gaat in met ingang 27 maart 2021. Op 25 maart legt Van Hedel de voorgeschreven eed af bij de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland. In december 2020 bracht de gemeenteraad van Brummen een unaniem advies uit voor een nieuwe ambtstermijn van burgemeester Van Hedel. Hij is 2015 burgemeester van onze gemeente.

Gekozen burgemeester?

In Nederland moet een gemeenteraad een aanbeveling uitbrengen of een burgemeester mag blijven of niet. Daarna moet hij officieel (her)benoemd worden. Burgers hebben dus geen invloed op wie er plaatsneemt in het college van burgemeester en wethouders. Er zijn politieke partijen die dit vreemd vinden. Zo diende D66 vorig jaar een voorstel in om een burgemeester te kiezen. Ook de nieuwe partij Volt heeft het in hun verkiezingsprogramma staan.

Martin Gravelotte van Volt over, onder andere, een gekozen burgemeester. Lees verder onder de podcast...

Burgemeester van Hedel, geboren te Voorst op 18 oktober 1960, startte zijn loopbaan als politieman bij de Haagse en Valkenswaardse gemeentepolitie en als voorzitter bij de Zuid Nederlandse Aannemersvereniging. In 1990 werd hij gemeenteraadslid-fractievoorzitter in Valkenswaard. Van 1994 tot 1998 was hij VVD- wethouder in Valkenswaard. In 2000 startte Van Hedel een adviesbureau op het gebied van ruimtelijke ordening om vervolgens van 2002 tot 2008 opnieuw de functie van wethouder in Valkenswaard te vervullen.

Van Neerijnen naar Brummen

Na dit wethouderschap was hij zelfstandig mediator en organisatie- en beleidsadviseur. In 2011 werd Van Hedel benoemd tot burgemeester van Neerijnen. Een meerderheid van de Neerijnense gemeenteraad heeft hem daar weggestuurd omdat hij 'niet open en transparant' is geweest over zijn verhuisperikelen. In 2014 werd bekendgemaakt dat Van Hedel waarnemend burgemeester van Brummen was geworden. Bijna een jaar later werd hij voorgedragen om hier definitief burgemeester te worden.

Dit en meer nieuws hoor je in de nieuwsupdate...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.