Gemeente maakt statement tegen bestrijdingsmiddel Glyfosaat

Gemeente maakt statement tegen bestrijdingsmiddel Glyfosaat

De gemeente Brummen roept op om chemische onkruidbestrijdingsmiddel zoals Glyfosaat niet te gebruiken. Het is namelijk erg slecht voor de natuur, daarom gebruikt de gemeente zelf het ook niet meer en het zou zelfs ziekteverwekkend zijn.

Nu het voorjaar op punt van beginnen staan rukt het onkruid weer op. De gemeente gaat dit bestrijden, maar niet met Glyfosaat. "Ook wordt in overeenkomsten waarmee gemeentegrond wordt verpacht als voorwaarde opgenomen dat er geen glyfosaat wordt toegepast op het land. Help de natuur en maak ook op eigen terrein geen gebruik chemische onkruidbestrijders", leggen ze uit.

Het middel glyfosaat beïnvloedt de organismen in de bodem. In de bodem zitten miljoenen bacteriën en schimmels. Sommige bacteriën en schimmels houden de bodem gezond, terwijl andere de bodem en gewassen kunnen aantasten. "Sommige goede organismen gaan dood door glyfosaat en geven juist de 'slechte' schimmels meer ruimte.

Slecht voor de natuur

Het evenwicht in de bodem wordt dus verstoord", aldus de gemeente. Daardoor zorgt uiteindelijk voor een vicieuze cirkel, waarbij steeds meer chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook kan glyfosaat de bacteriën in het darmstelsel van bijen beïnvloeden. Waardoor bijen mogelijk gevoeliger zijn voor allerlei infecties. Daarnaast kan glyfosaat giftig zijn voor het waterleven.

Ze roepen inwoners op het middel, vooral bekend van het merk Roundup, niet te gebruiken. Hoe je dan wel onkruid moet tegen gaan? Ze hebben vijf tips op een rij gezet.

  • Hieronder vindt u vijf tips om onkruid in uw tuin tegen te gaan:
  • Veeg het terras of stoepje regelmatig. Daarmee verwijder je zaailingen en mos voordat ze zich vast kunnen zetten op je tegels.
  • Tussen tegels of klinkers is een stalen voegenborstel of haakvormig onkruidwiedertje uiterst effectief.
  • Gaat het echt niet weg met bezemen of krabben? Gebruik heet water, een hogedrukspuit of een onkruidbrander. Dit kost wel energie en water.
  • Gebruik geen huismiddeltjes zoals schoonmaakazijn. Pas op met groene aanslagreinigers, katten kunnen hier bijvoorbeeld hun tong aan verbranden.

In Zutphen is de Stadspartij fel tegen Glyfosaat...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.