Brummen heeft een voedselbos. Maar wat is het precies?

Brummen heeft een voedselbos. Maar wat is het precies?

In de Brummense wijk Elzebos ligt een voedselbos van 3 hectare groot, genaamd Voedselbos Nieuwe Erven. Daar zijn geregeld mensen te vinden die hun handen uit de mouwen steken in de frisse lucht. Maar wat is zo'n voedselbos eigenlijk?

Vrijwilliger Chris Frenken wil het graag uitleggen. "We hebben dus een soort parkachtig voedselbos. Inwoners van Brummen maken hier samen een klimaatbestendige plek voor planten, bomen, dieren én mensen. Heel belangrijk daarbij is een gezonde bodem! Je vindt er bijvoorbeeld veel eetbare en ondersteunende en nuttige soorten, denk bijvoorbeeld aan fruit- en notenbomen en struiken, maar ook een ontmoetingsplaats, een natuurspeelplek en een kruidenspiraal."

Lees verder onder de foto...

 | PR

Het sociale component is een belangrijk onderdeel voor de vrijwilligers, aldus Frenken. Want "het samenwerken in het groen bindt en verbindt!" Wat je terugkrijgt voor je inzet? "Lekker in de buitenlucht aan het werk en het kennismaken met een toffe groep mensen die ook weer hun kennis aan je over kunnen brengen."

'Liefde voor de natuur'

Ze willen graag meer vrijwilligers verwelkomen en daarom hebben ze op 5 maart een digitale kennismaking georganiseerd. Hard werken is geen must in het voedselbos, wel moet je over de gemene deler beschikken. "Dat is een goede wil en liefde voor de natuur." Wat je allemaal kan doen in het voedselbos? "Je kunt genoeg klussen doen. Die zijn elke week anders: van bramen weghalen, tot planten, zaaien, wilgentipi's bouwen, kippen verzorgen en op bepaalde plekken ongewenste kruiden weghalen", legt Frenken uit. Verder is er een werkgroep voor andere projecten en er zijn mensen voor de PR. Oftewel "Alle talenten vinden een plek", meent de vrijwilliger.

Het voedselbos bestaat al ruim drie jaar en het is één van de eerste voedselbossen in de openbare ruimte in Nederland. Dat is niet onopgemerkt gebleven, want zelfs vanuit het buitenland wordt interesse getoond in hun werkwijze. Er zijn momenteel zo'n 80 vrijwilligers betrokken. Frenken: "In de zomerdagen hebben we op zaterdagochtenden toch wel 15 à 20 mensen rondlopen, nu in coronatijd en de winter is het wat rustiger en wordt er ook meer doordeweeks individueel of in tweetallen gewerkt."

Beluister dit artikel als podcast-versie...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.