Annemieke Vermeulen verstuurt kaartjes naar mantelzorgers
Burgemeester Annemieke Vermeulen.

Annemieke Vermeulen verstuurt kaartjes naar mantelzorgers

De burgemeester van Zutphen, Annemieke Vermeulen, gaat de mantelzorgers in de gemeente verrassen met een kaart. Dit "omdat zij ook in deze moeilijke tijd voor onze meest kwetsbare inwoners zorgen", legt ze uit.

Binnenkort kunnen de mantelzorgers een kaart op de deurmat verwachten, waar Vermeulen op prijkt met een hart in haar hand. Ze uit respect richting de mantelzorgers. Want wat ze doen "is bijzonder, maar zeker niet gemakkelijk. Daarom stuur ik een kaart naar alle mantelzorgers in onze gemeente om hen te bedanken."

De kaart. Lees verder onder de foto...

 | Gemeente Zutphen

Geld

De kaart van Vermeulen is mooie symboliek, maar de mantelzorgers hebben het lang niet altijd even goed voor elkaar in Zutphen. In februari vorig jaar werd besloten dat er meer bezuinigd ging worden op ze. De mantelzorgwaardering, een vergoeding van een relatief klein bedrag wat ééns per jaar aangevraagd kan worden, ging toen omlaag. In 2019 werd deze vergoeding al gehalveerd.

Ook moeten mantelzorgers in de gemeente Zutphen m betalen om te parkeren in de binnenstad. En dat is opvallen: want in veel steden geldt er een korting of is het helemaal gratis. "Ze moeten dus betalen voor het verlenen van noodzakelijke zorg", zegt thuiszorg-bedrijf Zuster Jansen daarover. Van de onderzochte Gelderse gemeenten met betaald parkeren, zijn alleen in Arnhem mantelzorgers geheel vrijgesteld voor parkeerkosten. Zelfs het aanvragen van de mantelzorgparkeervergunning is hier gratis. In veel andere gemeenten geldt een korting, wat in Zutphen ook niet zo is. 

De kaartjes van Vermeulen

Het is niet de eerste keer dat Vermeulen in de pen klimt. In oktober schreef ze een persoonlijk kaartje naar burgers die het moeilijk hebben. Wie niet lekker in z'n vel zat kon dat aangeven waarop de burgemeester een kaartje verstuurde.

Mantelzorg in corona-tijd is lastig. Ron Selles sprak hierover met Truus Grijzen van het Lochemse alzheimercafé...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.