Toch geen windmolens bij Zutphense wijk Leesten

Toch geen windmolens bij Zutphense wijk Leesten

De plannen voor windmolens bij de Zutphense wijk Leesten kunnen de prullenbak in. De gemeente Zutphen heeft een haalbaarheidsonderzoek laten doen, waaruit naar voren is gekomen dat de locatie niet geschikt is.

Het gaat om het buitengebied genaamd Leestense Broek. In het kader van de Regionale Energie Strategie (RES) zoekt de gemeenten naar locaties om duurzame energie op te wekken. Naast Leestense Broek is ook het bosgebied bij de Lochemseweg een optie.

Geen draagvlak

In het haalbaarheidsonderzoek is ook gekeken naar draagvlak onder de omwonenden. Hoewel er nog geen concrete plannen waren, zijn de omwondenden wel betrokken in het idee. Uit het onderzoek bleek dat omwondenden zeker niet zitten te wachten op windturbines in 'hun achtertuin'.

Het gebied bij de Lochemseweg is geschikt voor windmolens, maar dat gaat niet zomaar. Het gebied valt onder het Gelders Natuurnetwerk (GNN). Daarom wordt de eis gesteld dat er alleen windturbines mogen komen als er geen enkel ander reëel alternatief is in de regio, de kwaliteit van de omgeving niet wordt aangetast en het oppervlak gecompenseerd wordt.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.