Winkels mogen open voor afhalen: 'we krijgen er een extra planning bij'
Mariska Rossel van BijMaris.

Winkels mogen open voor afhalen: 'we krijgen er een extra planning bij'

Een lichte versoepeling in de coronamaatregelen en blijdschap bij ondernemers. Winkels met niet-essentiële producten mogen vanaf woensdag open voor afhalen. Wel met strenge regels.

"Wij zijn er blij mee", vertelt Mariska Rossel van kledingwinkel BijMaris in Lochem. "Maar het is wel een dubbel geplan. Het is weer wat extra's erbij, in deze drukke tijd voor ons." Ondanks dat de winkel dichtzit moet Rossel harder werken dan normaal. "Het is allemaal anders, maar het batterijtje begint een beetje leeg te raken."

Luister naar het gesprek met onderneemster Mariska Rossel...

'De regels lijken streng'

De regels voor het afhalen zijn streng. Zo moet het op afspraak en moet er minimaal vier uur zitten tussen de bestelling en het afhalen. Dit om het zogenoemde 'funshopping te voorkomen'. De Lochemer snapt de regels, en vindt ze helemaal niet zo streng.

"Wij zitten in een kleine plaats en dan lijkt het heel streng. Maar als je in een grote stad zit, winkel aan winkel met rijen, waarvoor zitten we dan met z'n allen dicht?" Ze moeten ergens een lijn trekken, "maar bij klanten is er veel onduidelijkheid".

Harder werken, minder opbrengst

Hoewel Rossel bijna twee keer zo hard werkt en langere dagen maakt, levert het niet meer op. "Je werkt tien keer zo hard voor twee keer minder." De overheid geeft wel wat onkostenvergoeding, maar dat is maar een druppel op de gloeiende plaat.

"Bij dertig procent krijg je een vergoeding, hardstikke leuk. Maar we hadden helaas een paar procent teveel verdient, terwijl we wel verlies hebben gemaakt." Niets doen is geen optie. "Je moet zorgen dat je je klanten niet verliest. Ook moet ik toch echt mijn wintercollectie kwijt. Die gaan met aanbiedingen de deur uit, waar je niet op verdient."

Webshop is niet genoeg

Al voor de coronacrisis had BijMaris een webshop. "Maar als kleine ondernemer kan je het niet alleen van je webshop hebben. Daarom zijn we ook heel actief op sociale media. We kunnen geen post overslaan." Ze snapt dat sommige ondernemers het soms niet trekken. "Ik weet dat er ondernemers zijn die er alleen voor staan. Ik kan mij voorstellen dat die soms denken: ik kan niet meer." Rossel had dat zelf niet met de winkel, maar wel in haar privéleven. "Hoe ga ik die balans krijgen tussen mijn gezin met kleine kinderen en de winkel?"

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.