Gevangenen weer uit quarantaine, familieleden boos op directeur

Gevangenen weer uit quarantaine, familieleden boos op directeur

Bewoners van de PI Achterhoek zijn weer uit quarantaine. Er is daar geen nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. Familieleden zijn niet te spreken over de houding van de directeur.

Afgelopen weekend zijn alle 58 gedetineerden getest op corona. "Gelukkig bleek niemand besmet te zijn met het virus", zegt vestigingsdirecteur Danny Vette. "Het testen van 58 gedetineerden was een hele operatie, maar is dankzij ons medisch personeel en andere collega's uitstekend verlopen. Alle gedetineerden hebben netjes meegewerkt. Vandaag hebben we ze het goede nieuws kunnen brengen dat er niemand besmet is."

Familieleden snappen niet dat hun geliefden ineens volledig van de buitenwereld afgesloten werden. "Het is niet prettig om continue op een paar vierkante meter te zitten. Ook mochten ze geen contact meer opnemen met thuis, wat niks met de corona-maatregelen te maken heeft", legt een vrouw uit. "Mensen die in gewone omstandigheden thuis kunnen blijven vinden vijf dagen quarantaine al lang, laat staan in die situatie."

Lak aan regels

Ook is er al lange tijd kritiek op de manier waarop medewerkers met de corona-maatregelen omgaan. "Ze houden amper anderhalve meter en doen alsof er niks aan de hand is. Dan kun je verwachten dat er een keer wat mis gaat. Het is een rommeltje daar", legt een ander familielid uit. De reactie van de PI hierop: "De gedetineerden zien wat er in de wereld aan de gang is en snappen dat er omwille van hun gezondheid beperkingen gelden. Natuurlijk zijn er ook enkele gedetineerden die geen of minder begrip hebben. Dit is niet anders als in de vrije samenleving, waar ook niet iedereen evenveel begrip heeft voor de coronamaatregelen." Ook zeggen ze dat ze met beeldbellen aan de slag gegaan zijn, maar daar lijken niet alle familieleden van op de hoogte te zijn geweest

De reden voor deze quarantaine was een coronabesmetting van een gedetineerde die vorige week werd vrijgelaten. Hij wilde na zijn detentie naar een ander land vliegen en werd in de PI getest zodat hij de vereiste negatieve testuitslag kon overleggen. De test wees echter uit dat de man het coronavirus had. Omdat hij mogelijk in contact was geweest met andere gedetineerden die op dezelfde afdeling verbleven, besloot de gevangenisdirectie om alle gedetineerden op de afdeling preventief in quarantaine te plaatsen om eventuele verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Isolement

De gedetineerden werden op alle mogelijke manieren van de buitenwereld afgesloten. Ze moesten op hun cel blijven, mochten niet naar de dagbesteding en konden geen contact zoeken met hun geliefden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.