Er zijn meer illegale kappers actief dan ooit

Er zijn meer illegale kappers actief dan ooit

Illegale thuiskappers zijn ook in deze lockdown weer keihard aan het werk. Het kost weinig werk om er één te vinden die langs wil komen om je haar bij te punten.

Via social media kanalen zijn met gemak thuiskappers te vinden die de corona-regels aan hun laars lappen. Een kapper uit Zutphen via de chatdienst Telegram: "Aan het einde van de middag is het mogelijk om hier langs te komen. Ik kom de hele dag aan huis, dat kost 10 euro extra voorrijkosten."

En ook iemand uit Lochem biedt, via Instagram, aan om je corona-coupe weg te werken. Of ze weet dat het illegaal is? "Jazeker. Maar er mag één iemand op visite komen, dus dat kan ik dan toch gewoon zijn?" Bang om corona te krijgen is ze niet, want "we gaan allemaal een keer dood. Het is gewoon een beetje de risico van het vak."

Goedkeuring van de baas

Het zijn niet alleen de kleine thuiskappers die deze illegale activiteiten aanbieden. Ook medewerkers van grotere kapperszaken bieden de diensten aan. Of ze dat met goedkeuring van de baas doen verschilt per geval. Eén iemand zegt dat dat het geval is. "Onze werkgever moedigt het aan, vandaar dat we allemaal aan het knippen geslagen zijn. We mogen het geld zelf houden." Of ze niet bang is voor consequenties? "Nee, onze klanten verlinken ons niet. En als ze dat wel doen worden ze daar zelf de dupe van." 

Maar uiteraard houden ook veel kappers de boot af. Thuiskapster Christa Nijhuis van CN Hairstyling in een eerder artikel: "Ik werk zeker niet door, mijn zaak staat geregistreerd heb reclame op de auto en ga echt geen risico lopen om een boete te krijgen", legt ze uit. Ook haar klanten berichten haar: "Ik ben al vaak benaderd of ik kan komen knippen omdat hun kapsalon dicht zit, dan moet ik die mensen duidelijk maken dat je de anderhalve meter afstand niet kan bewaren."

Jesse Sprikkelman in gesprek met thuiskapster Christa Nijhuis...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.