Er is weinig vertrouwen in het gemeentebestuur. Dit (en meer) vindt de regio van de lokale politiek

Er is weinig vertrouwen in het gemeentebestuur. Dit (en meer) vindt de regio van de lokale politiek

De regio kijkt kritisch naar de lokale politiek. Een meerderheid heeft geen vertrouwen meer in het college en ook missen ze een hoop onderwerpen op de politieke-agenda. Dit blijkt uit een enquête van LokaalGelderland.

Jesse Sprikkelman bespreekt de enquête-uitslag. Lees verder onder de podcast...

Eerst de administratie: 70 procent van de deelnemers komt uit Zutphen, 18 procent komt uit Brummen en 12 procent uit Lochem. Ze volgen de politiek vooral via de lokale media, zegt 83 procent. Kanalen van de gemeente, social media, raadsvergaderingen en websites van de fracties worden ook als bron genoemd door de overige 17 procent.

Populaire partijen

De populairste partij is VVD met 32 procent van de stemmen. Het weegt natuurlijk mee dat deze partij in alle drie de gemeenten actief is. In specifiek Zutphen doet de SP het goed, in Brummen houden ze van GroenLinks en in Lochem heeft de PvdA een trouwe achterban. 30 procent van de stemmers heeft spijt van zijn of haar stem. 70 procent gaat weer op dezelfde partij stemmen.

We vroegen wat de gemeenteraad beter kan doen. "De oppositie iets gunnen, in plaats van met alle voorstellen van het college in te stemmen", reageert iemand. Een Brummenaar: "Ze moeten beter met gemeenschapsgeld omgaan en niet zo als nu, omdat we onder toezicht worden gezet en de burger de dupe er van is."

Verbeterpunten

Een inwoner uit Lochem: "Ze moeten beter beleid uitvoeren en zichtbaar zijn voor de burger. Ze moeten niet alleen in verkiezingstijd zieltjes winnen." Een andere Lochemer is wat specifieker: "De politiek moet heel kritisch kijken naar MicroMania." In Zutphen wordt er specifiek over het zwembad gesproken en in meerdere gemeenten worden windmolens als belangrijk punt genoemd.

Over het college heerst weinig tevredenheid. 65 procent van de deelnemers is niet tevreden met het huidige college. Opvallend is dat Lochem het meest tevreden is met het college, Zutphen het minst. Brummen hangt er tussenin. De oplossing? "Een andere burgemeester kiezen", volgens een Zutphenaar.

Lees verder onder de foto...

Het politieke hart van Zutphen. | Harm Seubring / LGLD
Het politieke hart van Zutphen.

Wat het college nog meer beter kan doen? "Elke beleidsontwerp vooraf toetsen op duurzaamheid voor mens, dier en planeet", meent een Brummenaar. Iemand anders: "Ze moeten minder onnodig geld uitgeven luxe en toerisme." Veel deelnemers geven aan het gevoel te hebben dat er niet geluisterd wordt naar de burgers.

Politiek in corona-tijd

Tijdens deze pandemie wordt er veel naar de landelijke politiek gekeken. Maar doet de lokale politiek het eigenlijk wel goed? Een Zutphenaar is tevreden: "Ze geven veel informatie en bewaren de rust. Er is veel toezicht op straat, dat zie je echt." Een Brummenaar: "Onze gemeente doet precies wat nodig is en dat is prima."

Een inwoner uit Zutphen is tevreden over de communicatie die direct vanuit burgemeester Annemieke Vermeulen komt. "Ik heb alleen wat vernomen van de burgemeester, die dat op een goede manier doet. Maar het antwoord op de vraag is dus nee, want vanuit de rest van de politiek hoor ik veel te weinig."

Lees verder onder de foto...

Het politieke hart van Brummen. | Ellen Sprikkelman / LGLD
Het politieke hart van Brummen.

68 procent is niet tevreden over de betrokkenheid van de politiek. 32 procent is dat wel. Ook vinden veel mensen het geen goede afspiegeling van de samenleving. Vooral het feit dat er veel ouderen in de Brummense gemeenteraad zitten is een ding. En in alle gemeenten zijn de gemeenteraden vrij wit, valt de burgers op. Dat zien ze liever anders. De transparantie is ook niet helemaal in orde, vindt 68 procent.

Vertrouwen

We vroegen in welke partijen mensen vertrouwen hebben. Een Zutphenaar: "In de VVD en GroenLinks. Ze doen wat ze zeggen en beloven." In Lochem vinden mensen dat er sterke politici in de PvdA zitten. In Brummen doet Groen Links het goed. "Dit met name vanwege hun inzet voor behoud en verbetering van natuur en milieu, inclusief bio-diversiteit en energie."

Lees verder onder de foto...

Het politieke hart van Lochem. | LochemsNieuws
Het politieke hart van Lochem.

Een Zutphenaar zegt voornamelijk vertrouwen te hebben in de landelijke partijen, "omdat zij weten dat ze een partijprogramma moeten hebben." Dit komt ook terug in de vraag in welke partijen burgers geen vertrouwen hebben. Een andere Zutphenaar zegt: "In de lokale partijen. Het is altijd een amateuristisch zooitje." Verder kunnen Burgerbelang (Zutphen) en Lokaal Belang (Brummen) op weinig sympathie rekenen.

Dit moet op de politieke agenda

Burgers hebben veel ideeën voor onderwerpen die op de politieke agenda moeten komen. Een Brummenaar zegt dat er "concreter gesproken moet worden over samenwerken met andere gemeenten en zelfs een mogelijke fusie." Ook pleit een Zutphenaar voor betere inburgering en een andere Zutphenaar snapt niet dat er weinig tot nooit over de verkeersveiligheid van het Stationsplein gesproken wordt. Verder komen onderwerpen zoals wonen, zorg en veiligheid vaak voorbij.

Vragen? Opmerkingen? Aanvullingen? Of reactie's? Laat het weten via [email protected].

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.