30 procent heeft spijt van stem tijdens gemeenteraadsverkiezingen

30 procent heeft spijt van stem tijdens gemeenteraadsverkiezingen

Een opvallend hoog aantal, 30 procent, zegt spijt te hebben van zijn of haar stem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie uit de enquête van LokaalGelderland.

De meeste stemmers, die spijt hebben van hun stem, hebben in Zutphen op Partij voor de Arbeid en Burgerbelang gestemd. In Brummen gaat het voornamelijk over Lokaal Belang en D66. In Lochem heeft GroenLinks slechte sier gemaakt. Een klein percentage wil niet aangeven op welke partij ze gestemd hebben, maar zeggen wel niet dezelfde keuze te maken.

VVD-stemmers lijken in alle gemeenten het meest trouw te zijn aan hun partij. Zij zijn voornemens dit jaar weer dezelfde stem uit te brengen en behoren bij de 70 procent die dat van plan is. In Zutphen kan de SP rekenen op een trouwe achterban en in Brummen doet GroenLinks het goed. 

Verbeterpunten

Deelnemers aan de enquete kijken wel kritisch naar de gemeenteraden. Ze vinden dat er veel verbeterpunten zijn. "Ze moeten de financiële lasten voor inwoners niet zo opvoeren. Denk aan hondenbelasting en dergelijke", reageert iemand. Ook wil een Brummenaar dat er "beter omgegaan wordt met het gemeenschapsgeld. En niet dat het zoals nu onder toezicht wordt gezet en de burger daar de dupe van wordt.

Het buitengebied wordt ook teveel genegeerd, volgens de deelnemers. "Er moet echt meer aandacht uitgaan naar het buitengebied", beklemtoont een Zutphenaar. Een Brummenaar: "De gemeenteraad moet meer denken aan de kleine kerken."

Onderzoek

LokaalGelderland onderzoekt hoe de regio denkt over de lokale politiek. Doen ze goed hun best? Of houden ze zich veel te stil? Geef je mening in de enquête en help mee met het onderzoek.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.