Annemieke Vermeulen: 'De politie is deze dagen extra alert en zal optreden'
Burgemeester Annemieke Vermeulen.

Annemieke Vermeulen: 'De politie is deze dagen extra alert en zal optreden'

Handhavers in de gemeente Zutphen houden deze dagen alles nauwlettend in de gaten, zegt burgemeester Annemieke Vermeulen. Sinds dit weekend geldt er een avondklok, wat voor onrust in de samenleving zorgt.

Zondag werd er, voor de tweede keer, een protest gehouden tegen het coronabeleid. Vermeulen: "Ik snap heel goed dat er verschillende meningen zijn over het coronabeleid en de strenge maatregelen. We voelen allemaal de effecten daarvan en dat is echt pittig."

Maar het uiten van je mening moet wel op een normale manier gaan, vindt ze. "Ik wil wel heel helder zijn in wat er wel en niet kan. Vergelijkingen rondom de avondklok met de oorlog werp ik verre van me. Wil je demonstreren dan geldt er een meldingsplicht. Na deze melding overleggen we met de organisatie over de locatie."

'Vertrouwen in gezond verstand'

Protesteren mag dus niet op een willekeurige plek, met opzet de avondklok negeren ook niet. "Iedereen die de geldende regels overtreedt, kan rekenen op ingrijpen van de politie", beklemtoont de burgemeester. Op andere plekken in het land waren al rellen. "De politie is door de gebeurtenissen van afgelopen dagen extra alert en tegelijk heb ik vertrouwen in het gezond verstand van onze inwoners." De politie krijgt sinds maandag steun van buitengewoon opsporingsambtenaren.

Tijdens de eerste twee avondklokken, zaterdag en zondag, was het relatief rustig voor de politie. "Vrijwel iedereen die is aangesproken had ook een ontheffing om op straat te zijn", legt Vermeulen daarover uit. Op social media zijn voor de komende dagen al wel oproepen geplaatst om ook in Zutphen te gaan rellen. Concrete aanwijzingen dat dat ook echt gaat gebeuren zijn er niet.

De avondklok is dit weekend ingegaan...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.