Opinie: Sebastiaan van 't Erve heeft wat te verbergen, of niet?
Burgemeester Sebastiaan van \'t Erve.

Opinie: Sebastiaan van 't Erve heeft wat te verbergen, of niet?

Sebastiaan van 't Erve, burgemeester van Lochem, lijkt liever nieuwsberichten te lezen over de openingstijden van de snackbar dan kritische onderzoeksjournalistiek. Hij probeert met man en macht de lokale omroep weg te houden. En dat terwijl zij toch de waakhond-functie horen te bekleden.

Een goede lokale omroep doet verslag van alles. Cultuur, de maatschappij maar ze moeten ook zeker kritisch kijken naar de overheid. En dat is waar de gemeente Lochem, voornamelijk de burgemeester, een beetje zenuwachtig van wordt. In dagblad De Gelderlander stond een stuk waarin Van 't Erve en zijn ambtenaar Veronique Vroege een radiomaker van de huidige lokale omroep van Bronckhorst, Radio Ideaal, belachelijk maken.

Radio Ideaal doet nou niet bepaald aan onderzoeksjournalistiek of andere diepgang, maar goed: ze zijn wel op evenementen te vinden. Ook voor andere mediabedrijven houdt Lochem de poorten gesloten. Deze nieuwswebsite, LokaalGelderland, heeft bijvoorbeeld een gesprek gevoerd. Daaruit bleek al snel dat Lochem liever geen lokale omroep heeft.

"Op deze manier worden ze de bananen-republiek van de Achterhoek"
Jesse Sprikkelman

Waarom? Ze laten het liever over aan de huidige platformen. Diezelfde Veronique Vroege zei toen dat ze zich afvraagt of de overheid de media wel moet financieren. Iets wat zomaar een uitspraak van Thierry Baudet had kunnen zijn, die tegen de NPO is. LokaalGelderland heeft maar besloten er geen moeite meer in te steken, dat Radio Ideaal dat wel doet is moedig te noemen.

Lochem is één van de weinige gemeenten die zich tegen publieke media keert, en dat is zeer bijzonder. Op deze manier worden ze de bananen-republiek van de Achterhoek. Wat zal de volgende stap worden? Zijn straks ook journalisten van de commerciële media niet meer welkom in de raadszaal? Om niet al teveel door de mand te vallen heeft Lochem in deze corona-tijd Allemaal1.tv opgezet. Een mooi initiatief, maar ze zouden echt met iets meer structureels moeten komen. Projecten financieren van de commerciële media is geen slecht idee, maar dat vult de taak van de lokale omroep niet bepaald in. Het staat bijna lijnrecht tegenover elkaar.

Adverteerders

De huidige mediabedrijven, denk aan de lokale kranten en nieuwswebsites, bestaan door adverteerders. Het is mooi dat dat kan en dat er een breed media-aanbod is. Maar er wordt vooral gepubliceerd over dingen die goed gelezen worden. Een lokale omroep hoeft niet naar luister, kijk of lees-cijfers te kijken. Ze kunnen dus alle tijd steken in het verslag doen van cultuur (wat jammer genoeg slecht gelezen wordt) en ze kunnen het college en de politiek een spiegel voorhouden. Van 't Erve lijkt heel bang te zijn voor onderzoeksjournalisten in de raadszaal. Daaruit kun je bijna concluderen dat hij iets te verbergen heeft. Maar wat?

Je las een opiniestuk. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.