Avondklok gaat zaterdag in, dit moet je weten

Avondklok gaat zaterdag in, dit moet je weten

Vanaf zaterdag is het niet toegestaan om tussen 21.00 uur en 04.30 uur op straat de komen. De Tweede Kamer heeft namelijk een akkoord gegeven voor de avondklok. We zetten de belangrijkste vragen voor je op een rij.

Mag ik nog voor mijn werk op pad?

Dat mag zeker. Je moet dan wel een werkgeversverklaring en een zogenoemde eigen verklaring meenemen. Je werkgever kan je voorzien van een verklaring waarin staat dat je voor je werk op straat moet zijn. In de Eigen Verklaring moet je, elke keer dat je de straat op gaat, aangeven waarom je op pad moet.

Moet ik de Eigen Verklaring zelf opstellen?

Nee hoor. Deze hoef je niet zelf te schrijven, maar kun je downloaden op de website van de Rijksoverheid.

Mag ik op pad voor mantelzorg?

Mantelzorgers die tijdens de avondklok zorg verlenen die niet kan wachten, mogen hiervoor op pad. Het is hierbij belangrijk dat de zorg die wordt verleend tussen 21.00 en 4.30 uur niet te verschuiven is naar een moment vóór of na de avondklok. Het gaat dus echt om noodzakelijke mantelzorg zoals bijvoorbeeld het naar bed helpen van een ouder op leeftijd die op nog zichzelf woont en dat niet meer alleen kan.

Mag ik mijn hond uitlaten?

Het uitlaten van de hond, en tevens ook van andere huisdieren, is toegestaan. Wel moet de hond aangelijnd zijn en je mag niet met meerdere gezinsleden zijn.

Tot wanneer geldt de avondklok?

Vooralsnog geldt de avondklok in elk geval tot en met 9 februari. Een week daarvoor, op 2 februari, kijkt het kabinet of het aantal besmettingen snel genoeg is gedaald.

Kan ik tijdens de avondklok nog eten bestellen?

Dat kan zeker. Maaltijdbezorgers mogen, omdat dat belangrijk is voor hun werk, gewoon de straat op.

Wat gebeurt er bij het negeren van de avondklok?

Als je betrapt wordt krijg je een boete. Deze bedraagt dan 95 euro. Ook verzoekt de handhaver je dan om direct naar huis te gaan.

Is het vanaf 21.00 uur ook stil op radio en televisie?

Zeker niet. Radio en televisieprogramma's die live zijn mogen gewoon doorgaan. Ook mogen ze gasten uitnodigen om zo vermaak te bieden voor iedereen die thuis zit. Ook journalisten van online en geschreven media mogen de straat op om verslag te doen van het nieuws.

We vroegen op straat wat mensen van de avondklok vinden...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.