Krapte op de woningmarkt, maar toch moet Zutphen meer statushouders huisvesten
Het AZC van Zutphen.

Krapte op de woningmarkt, maar toch moet Zutphen meer statushouders huisvesten

De gemeente Zutphen moet dit jaar 74 statushouders huisvesten. Dat is een ruime verdubbeling, want vorig jaar hoefde de gemeente maar voor 33 statushouders een woning te regelen. Het aantal wordt bepaald door het Rijk.

De statushouders krijgen voorrang op een huurwoning. Daarvan zijn er al flink weinig, veel jongeren staan jaren op een wachtlijst om een woning te bemachtigen. De woningmarkt is, net als in de rest van het land, erg krap.

Vluchtelingen

De gemeente krijgt de taakstelling opgelegd van het Rijk. Ook andere gemeenten moeten statushouders huisvesten. Een statushouder is een vluchteling die de hele asielprocedure heeft doorlopen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), en ook een verblijfsvergunning heeft gekregen voor ten minste vijf jaar.

Hoeveel woningen er precies nodig zijn is nog niet bekend. Het is niet direct zo dat er 74 woningen nodig zijn, omdat er ook gezinnen tussen zitten die een woning delen. Naast de huisvesting van de statushouders vangt Zutphen ook asielzoekers op zonder verblijfsvergunning. Die wonen in het asielzoekerscentrum aan de Voorsterallee.

Wonen in het azc is geen pretje, en daarom protesteerden de inwoners daar eerder...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.