Avondklok lijkt er te komen: 'Dan kan ik mijn vriend doordeweeks niet zien'
Verslaggever Harm Seubring peilt meningen op straat.

Avondklok lijkt er te komen: 'Dan kan ik mijn vriend doordeweeks niet zien'

Het kabinet wil een avondklok gaan invoeren die tussen 20.30 uur en 04.30 uur van kracht zal zijn. Zodra er genoeg steun is in de Tweede Kamer, wordt enkele dagen later de harde maatregel ingevoerd.

Lees verder onder de video... 

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) en het RIVM is er een derde coronagolf op komst. "We moeten er alles aan doen om de derde golf voor te blijven", aldus demissionair minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie woensdagmiddag. Rutte noemde de avondklok een heftige maatregel. "Niemand wil een avondklok, maar het is nodig." Naast de avondklok worden er meer maatregelen aangescherpt, waaronder een vliegverbod voor meerdere landen.

'We kunnen er niet omheen'

Op straat vroegen we om reactie's. Een voorbijganger: "Mijn vriend woont in Ede. Als hij met de trein hier moet komen kan ik hem doordeweeks niet meer zien." Andere lijken het minder erg te vinden: "Ik kom 's avonds toch al niet meer buiten." Een vrouw beklemtoont: "Helaas kunnen we er niet omheen. Leuk is anders maar we hebben denk ik geen keuze. 

Het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen wordt nog verder ingeperkt. Je mag per dag nog maar één persoon thuis ontvangen. Dit blijft echter nog altijd een advies, omdat de overheid niet mag bepalen wat je achter je voordeur doet. Er is wel een uitzondering voor mantelzorgers.

Uitzonderingen

 

Ook voor de avondklok komen er meerdere uitzonderingen. Als je binnen de tijden van de avondklok op straat bent, moet je een zelf ondertekende verklaring bij je hebben, met een geldige reden. Zo mag je in je eentje de hond aangelijnd uitlaten. Als je voor het werk op pad moet, heb je naast de eigen verklaring ook een werkgeversverklaring nodig. Het overtreden van de avondklok-maatregel is een misdrijf en de boete bedraagt 95 euro.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.