Rutte-bedreiger Roy L. in rechtbank: 'Ik heb spijt, het kwam door mijn korte lontje'
Roy L. met het torentje van Rutte op de achtergrond

Rutte-bedreiger Roy L. in rechtbank: 'Ik heb spijt, het kwam door mijn korte lontje'

Roy L. krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf voor het bedreigen van minister-president Mark Rutte. De Zutphenaar belde naar de Tweede Kamer om hem via die weg te bedreigen. Hij gaf de bedreiging toe, maar bekende ook spijt.

"Ik was boos. Ik heb een eigen onderneming, die dicht moet", legt hij uit terwijl hij voorover over zijn tafeltje in de rechtbank hangt. "Het werd me allemaal teveel. Later dacht ik wel: waar ben ik mee bezig? Had ik het maar niet gedaan." Per brief heeft hij zijn excuses aangeboden aan Rutte. Zijn advocaat gooit het incident op zijn verstandelijke beperking.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij tegenover de Tweede Kamer aangekondigd dat hij Rutte wilde vermoorden. Mark Rutte is hierover geïnformeerd en hij heeft zelf aangifte gedaan tegen de Zutphenaar. "We pakken dit hoog op. Zo mogen we niet met elkaar omgaan", zegt de Officier van Justitie. Hij eiste een gevangenisstraf en een werkstraf.

Kort lontje

De rechter vroeg hem of dit incident door zijn korte lontje komt. "Ja dat klopt." Of het weer gaat gebeuren? "Dat absoluut niet." L. zegt dat de politie te hard opgetreden heeft, onder andere met pepperspray. De rechter: "Dat snap ik wel, ze gingen iemand ophalen die de minister-president bedreigd heeft."

Wapens via WhatsApp

In uitgelekte WhatsApp-gesprekken bleek dat L. opschepte over een politieke moord, die hij naar eigen zeggen wilde gaan plegen. Ook sprak hij in audio-whatsappjes over wapens die hij in huis zou hebben. De politie heeft hier echter niks aangetroffen. De Officier van Justitie vroeg L. naar de gesprekken. "De foto's van vuurwapens kwamen van Google. Maar dat had ik niet moeten doen. Ik heb ook allemaal mensen geblokkeerd op WhatsApp.

De Zutphenaar krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, "zodat er iets boven uw hoofd hangt om te voorkomen dat u het niet meer doet." Ook krijgt hij een taakstraf van 40 uur.  

De aanhouding van de Zutphenaar...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.